При извършени съвместни проверки на горски инспектори и МВР през почивните дни са установени две бракониерски прояви на отстреляни сръндак и благороден елен в района на Сливен и Русе.


При проверка в местността „Шумата", в землището на село Мелница на територията на Държавно горско стопанство - Елхово, горски инспектори установяват че двама ловци товарят убит сръндак в моторно превозно средство. При извършената проверка се констатира, че животното е отстреляно незаконно.

На мястото на нарушението е извършен оглед от оперативна група - служители на МВР, като са иззети автомобилът и оръжието на ловците. Горските инспектори от РДГ-Сливен съставят констативни протоколи, с които е иззет убитият дивеч. На ловците са съставени актове за установяване на административни нарушения. Другият случай на бракониерска проява е установен от подвижната ловна стража на Държавно ловно стопанство - Дунав, които при проверка намират застрелян и разчленен мъжки благороден елен в землището на село Кацелово.

Сигналът веднага е подаден на дежурните служители в Районно управление „Полиция" - Две могили и те се отзовават на мястото. При извършения оглед са намерени и иззети множество доказателства - труп на благороден елен, лек автомобил "Мицубиши", 3 броя фенери, ловни патрони, гилзи и др.
Нарушителите са задържани.


Други по-сериозни нарушения и инциденти не са констатирани по време на ловните излети на 21 и 22 септември 2013г. Проверени са общо 1 425 ловци, 234 дружинки и 49 превозни средства на територията на страната. Проверките са извършени от 309 служители на регионалните дирекции по горите, държавните горски и ловни стопанства, ловните сдружения, съвместно с представители на Министерство на вътрешните работи. Освен установените случаи на бракониерство са иззети и две електрически звуковъпроизвеждащи устройства с неустановени собственици, за които са съставени констативни протоколи.


Масираните проверки продължават. Строго ще се следи за спазване на разпоредбите на Закона за лова и опазване на дивеча и Правилника за прилагане на Закона при провеждане на ловните излети.