БСП ще гласува „За" замразяване на депутатските заплати. Това стана ясно от думите на Мая Манолова в кулоарите на НС.

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се закани партията му да внесе такова предложение, за да не си увеличават депутатите заплатите, както беше в предходния парламент.

От БСП обаче са категорични, че не трябва да се замразяват заплатите на другите институции, чието заплащане е обвързано с ръста на минималната заплата в страната.

Припомняме, преди дни от "Атака" внесоха искане при 5 неявявания на работа месечно или три поредни отсъствия депутатите да не получават заплата.

Според него, поведение като това на ГЕРБ не може да остане без ответни мерки, като депутати, които не ходят цял месец на работа не може да получават пари.

Националистите се базират на вече съществуващо правило на Народното събрание, според което депутати, които отсъстват от работа може да не получават част от месечното си възнаграждение.

Малко по-късно ГЕРБ наистина внесоха заявление за замразяване на депутатските заплати.

Според правилника на Народното събрание, ако народните представители не замразят доходите си, месечното им възнаграждения всяка година се увеличава спрямо растежа на средната работна заплата за страната.

Това би означавало, че народните избраници ще се разписват през следващите дванадесет месеца под фишове с над 300 лева повече всеки месец.

ГЕРБ обаче се чувстват неудобно на фона на това, че пенсионерите ще получават от юли само с около 4-5 лева по-висока пенсия и на това, че минималната работна заплата у нас е 340 лева, да вземат повече пари.

Бившите управляващи не оценяват и работата на това Народно събрание като нужната, за да има покачване на доходите на депутатите.

"Надяваме се скоро да останем и без заплати, заради оставка на правителството и разпускане на Народното събрание", не пропусна да каже герберът Димитър Главчев.

Народният избраник от ГЕРБ Милена Дамянова обвини управляващите в лицемерие, като хвърлят трохи на българските избиратели и увеличават заплатите си.

"Работата, която върши парламентът, не е градивна по никакъв начин и няма логика да си увеличаваме заплатите", се включи в темата и депутатът от опозицията Александър Ненков.