Премиерът Борисов, заобиколен от министрите Десислава Атанасова, Лиляна Павлова и Ивайло Московски, преряза лентата на най-голямoто частно здравно заведение в Югоизточния регион и Черноморието - МБАЛ „Черноморска - Бургас".

Този мащабен проект е финансиран с 15 милиона лева от Българската банка за международно развитие, която е 100% държавна, уточни Борисов и пожела всички хора да излизат от тази болница много по-здрави.

„Основната задача на ръководството на община Бургас беше в най-големия жилищен комплекс да има най-модерното здравно заведение и сега то вече е факт. Много бяха жалбите за липсата на качествено здравеопазване тук и се налага жителите да пътуват. Сега със своите 18 отделения тук ще има най-високо и най-добро здравеопазване, с най-добре подготвени лекари", заяви от своя страна кметът Димитър Николов.

МБАЛ „Черноморска - Бургас" е първата болницата за комплексна здравна грижа в най-големия квартал на града „Меден рудник", който се доближава до средно голям общински център по брой жители - над 80 хиляди души.  Преминала е през всички сертификационни и лицензионни режими и покрива най-високите стандарти в съвременната медицина.

Това е първото лечебно заведение в страната, обезпечено изцяло с лъчисто отопление. Разполага с 18 отделения, 12 операционни, 3 родилни зали за инивидуална грижа и 4 реанимационни зони с 24-часово видеонаблюдение. Капацитетът на болницата е 212 легла. Всяко едно е оборудвано със системата „Smart modul", която позволява на пациентите да имат денонощна видеовръзка с лекуващия ги екип.

С реализацията на проекта са открити над 300 работни места. Привлечени са 60 от най-високо квалифицираните и мотивирани специалисти от всички университетски центрове на страната в отделенията.