Асоциацията на дребния и среден бизнес в Бургас се обяви срещу навлизането на веригата Lafka в града.

Обектите с лого Lafka, които се появиха из цялата страна, целят да монополизират пазара за продажба на тютюневи изделия и печатни произведения в страната, коментират от Асоциацията.

Бургаските търговци се опитват да прекъснат порочната практика на Табак Маркет да отваря обекти в непосредствена близост до дългогодишно съществуващи магазини и павилиони с цел затварянето на малките собственици.

С помощта на общините из цялата страна, Табак Маркет премахва съществуващите павилиони и магазини и слага на тяхно място обекти с логото Lafka.

В момент, в който има протести срещу монопола из цялата страна ние наблюдаваме потайното създаване на нов монополист, изтъкват бургаските търговци.

По думите им, опитва се да се внуши, че потърпевши ще бъдат само собствениците на преместваеми обекти,но истината е, че ще пострада цял един сектор от икономиката. Това ще доведе до смазване на малкия и среден бизнес, което ще засегне доходите на хиляди семейства в страната, убедени са от Асоциацията.

Търговци от Бургас изтъкват, че те не са против конкуренцията на Lafka, защото конкуренцията винаги е добра за бизнеса. Те са на мнениe обаче, че Lafka не се конкурира, а просто премахва останалите в бранша - магазини, павилиони и дистрибутори.

Асоциацията на дребния и среден бизнес в Бургас припомня, че много пъти е излизала със становище, че Lafka овладява пазара с помощта на държавата и общините в страната.

Правилата би трябвало да са еднакви за всички фирми, а не да се създават в полза на една, която има огромен финансов и политически рeсурс.

Търговците смятат, че ако Lafka искат да влязат на пазара, трябва да наемат обекти, а не да поставят обекти на общински терени на добре разработени вече локации.

От асоциацията припомнят, че преди известно време ДПС е внесъл за обсъждане закон, който цели налагането на пълна забрана за продажбата на цигари в хипермаркетите, магазините и бензиностанциите. Според законопроекта тютюневи изделия ще могат да се купуват от ограничен брой специализирани обекти, които ще трябва да отговарят на множество изисквания.

Търговците в Бургас свързват този законопроект със зародилата се от половин година верига Lafka, защото тя вече има обекти в почти всички градове в страната и цели да открие над 1500 обекта.

В момента, в който се открият обекти Lafka из цялата страна, законопроектът ще бъде обнародван, което ще удари фатално бизнеса на производители, дистрибутори и всички търговци на дребно - общо около 20 000 павилиона и магазина, смятат търговците от Бургас.

Същевременно, отбелязват те, „борбата" срещу проекта Lafka в страната бележи успех, като се има предвид отказа на общинските съветници в Смолян да позволят на Lafka да отвори обекти в града, както и факта, че варненци въстанаха срещу монопола на Lafka и лъча надежда на софийските търговци да запазят обектите си.

Бургаските търговци изразяват надежда, че ще успеят да запазят прехраната си, работните места на служителите си и ще продължават да плащат данъците си в град Бургас, за разлика от Табак Маркет, която е софийска фирма.