От днес две нови фирми  събират боклука в Шумен, след като концесията на стария оператор приключи в петък, съобщи БНР. Градът е разделен на Северна и Южна зона.

В първия ден на новите концесионери не навсякъде има контейнери, тъй като предишната фирма е прибрала своите.

На много места в северната част липсват контейнери и хората оставят отпадъците си на улицата, където преди е имало съдове за смет.

По-рано през седмицата управителите на новоизбраните фирми декларираха, че са готови с доставката на съдове и подбора на персонала, а при необходимост ще бъдат поставени допълнителни контейнери.

Смяната на контейнери в кварталите Дивдядово, Макак и Мътница продължава и днес. От фирмите, които събират и извозват битовите отпадъци уверяват, че в рамките на двата почивни дни  ще приключат с подмяната.

От администрацията се обръщат към гражданите с молба да оставят отпадъците в добре затворени торби на тротоарите, ако на местата за контейнери все ще няма поставени такива. Кметството зове хората да подадат сигнал до дежурния служител в сградата на общината на тел. 054/857-651.

Временно сметта може да се изхвърля в контейнерите за разделно събиране, докато приключи процесът по поставянето на съдове, обявиха по-рано от общината.