След язовирната стена има някаква черна дупка, в която се губи вода. В това е убеден инж. Атанас Русев, който от миналата година работи по варианти за преодоляване на водната криза в Перник.

Русев обясни, че благодарение на мерките, които неговият екип прилага притокът към язовир "Студена" е увеличен, но нивото на язовира дори намалява. Атанас Русев посочи данни - в четвъртък дебитите са били 390 л/с, а потреблението - 250 л/с. Нивото на язовира обаче не се е увеличило, а е намаляло с 5 сантиметра. Инженерът заяви, че е сигурен в замерванията и сметките си.

"Нямам достъп какво се случва на и след язовирната стена, но там има бездънна яма. Инж. Русев заяви и че не отговаря за стената, но има надежда, че както той, така и обществеността ще разберат какво се случва.

Защо институциите си затваряха очите за Перник, недоумява Ивелина Василева

Защо институциите си затваряха очите за Перник, недоумява Ивелина Василева

Тя не открива логично обяснение

В студиото на БТВ Атанас Русев обясни мерките, които до този момент, те са извършили - спирането на незаконното отклонение към Радомир и прочистването на Паракалийския воден канал и губилищата на р. Струма. Русев посочи и че с прочистването на губилищата на р. Струма са спестили 1.89 млн.лв. на данъкоплатеца, тъй като идеята за изграждането на тръба край село Боснек е била абсурдна и напълно безсмислена. 

Атанас Русев работи по договор с МРРБ и оповести сумите по него - целият договор е за 29 900 лв, като получени авансово са 12 000. Утре ще представи отчет в министерството и тогава ще получи и останалата част от сумата.

Възможно е водата в язовир "Студена" да бъде отровена

Възможно е водата в язовир "Студена" да бъде отровена

Рибата не е извадена от съоръжението, ВиК няма специалист

Атанас Русев разказа отново и за повторното запечатване на нераглементираното съоръжение отклоняващо Палакарийския воден канал към с. Ярлово и появата на кмета на селото с отвертка в джоба и абсурдните му обяснения, че е дошъл пеша, в снега, сам, за да види защо няма вода. В момента се води разследване заради повторното отклоняването на вода и Атанас Русев си спести подробности и коментари за срещата с кмета. Той обаче заяви, че тази вода хората са я плащали години наред, но никой никога не я е отчитал.

За проекта, който вчера бе оповестен в Министерски съвет за прокарване на байпас от "Белмекен" през инфраструктурата на Софийска област, за да достигне вода до Перник, Атанас Русев заяви, че е разбрал от медиите за плана, но като цяло го одобрява. Това е резервен план, който може да се използва при аварийни ситуации и друг път и не е задължително да работи 24 часа - т.е. може да се използва стратегически при кризи.

При най-малък дисбаланс в София, водоподаването към Перник ще спре, уверява Фандъкова

При най-малък дисбаланс в София, водоподаването към Перник ще спре, уверява Фандъкова

Тя е категорична, че без пълни гаранции това предложение няма да се приеме

Положително според него е държавата да разполага с такъв резервен вариант за връзка на ВиК мрежите в различни области. Инж. Русев не коментира дали срокът за изграждане на тръбата е реалистичен, тъй като това излиза извън компетенциите му.

Имаме чудесната българска поговорка, че когато колата се обърне, пътища много. Но във всяка една кризисна ситуация винаги е по-добре да имаме план, отколкото да вдигаме рамене, заяви Атанас Русев.

Гешев нареди спецнадзор над разследването на водната криза в Перник

Гешев нареди спецнадзор над разследването на водната криза в Перник

Надзорът ще се извършва лично от прокурор във ВКП

Той не коментира ареста и оставката на Нено Димов, заявявайки, че това е отговорност на разследващите органи.

Перник обяви бедствено положение
Обновена

Перник обяви бедствено положение

А Караниколов координира действията за довеждане на вода в язовир "Студена"