Четвърти ден продължава гасенето на пожара в местността „Бели бор" в Рила планина.

Високопланинският пожар не е овладян, но не се и разраства, съобщиха от Кризисния щаб, който е разположен на разклона за Илийна река под Рилския манастир.

Вчера огънят бе овладян от трите му страни.

Усилията днес са съсредоточени по южния му фронт, съобщават от пресцентъра на МВР.

През нощта дежурни в района на пожара бяха 20 души и не е допуснато разрастване на територията му, съобщават от Оперативния щаб, ръководещ действията по ликвидиране на огъня.

Стихията е изпепелила около 150 дка гора и близо 1500 дка планинска растителност.

Днес на терен ще работят над 160 души - пожарникари, военнослужещи, служители на националните паркове „Рила" и „Пирин" и на горските стопанства. В борбата с огнената стихия ще се включат и 20 доброволци. Осигурена е нужната пожарна техника и оборудване, а при необходимост в гасенето ще се включат и хеликоптери.

Не е имало ситуации, които да изискват извънредни мерки през изминалата нощ, такава е ситуацията и сега, съобщи пред БНР Катя Табачка - говорител на Областната дирекция на полицията в Кюстендил.

Днес доброволците са по-малко, защото теренът е изключително труден, обясни тя и допълни, че вече се възлагат задачите на участниците в гасенето. В готовност са и двата хеликоптера, които бяха използвани вчера.

Междувременно стана ясно, че има нужда от доброволци за потушаване на пожара под местността "Връшка чука", до границата със Сърбия. Това съобщи Герго Гергов - кмет на спасеното от огъня село Киреево .

Почти е овладян пожарът под билото на "Връшка чука", след като второ денонощие огнеборци и доброволци се борят с огнената стихия. В момента гори в местността "Чашка" в посока към връх Черноглав, съобщи кметът на Киреево.
Той добави, че огнената стихия е засегнала над 10 000 декара в землището на Киреево и Старопатица. Той уточни, че има нужда от доброволци, защото силно пресечената местност е недостъпна за техника.