12 вече са огнищата на африканската чума по свинете у нас. Това стана ясно на днешното заседание на Областната епизоотична комисия в Стара Загора, на което бяха обсъдени мерките за ограничаване на опасното заболяване. Две от огнищата - в Плевен и Враца, са регистрирани днес.

Д-р Боян Папазов, началник на отдел "Здравеопазване на животните" в БАБХ- Стара Загора, призова за отговорно отношение на всички институции към проблема. Според него най-важната задача е да се проведат разговори с кметовете на населените места.

Криенето на малки лични стопанства с по няколко прасета, за да не се конфронтират кметовете с жителите на селото, е опасна практика, посочи той. По думи на д-р Папазов това е бомба със закъснител, която рано или късно ще гръмне предвид ситуацията с болестта в Европа и у нас.

Железни мерки и военно положение искат свиневъди

Железни мерки и военно положение искат свиневъди

Настояват за незабавно намесване на държавата за решаване на проблема

Той подчерта, че работата на терен и предоставянето на обективна информация на хората са много важни, защото това е единственият начин да се спрат спекулациите. Стопаните трябва да бъдат подготвени, за да не се стига до конфликти, ако болестта дойде и при нас, обясни д-р Папазов.

Директорът на Областното пътно управление Илия Златев съобщи, че за да се ограничи разпространението на болестта, на местата, на които спират да почиват преминаващите през Прохода на Републиката, прохода Шипка и по двете магистрали контейнерите ще се почистват по-често.

На 24 юли ще се проведе и разширена среща в Областна администрация, на която отново ще бъдат обсъдени мерки за ограничаване на разпространението на африканската чума по свинете. На нея освен представителите на Епизоотичната комисия ще присъстват и председатели на Общински съвети на общините от областта, кметове на населени места, началници на полицейски участъци, собственици на големи свинеферми.

Започва дезинфекция след умъртвяването на прасета в Бургаско

Започва дезинфекция след умъртвяването на прасета в Бургаско

Обеззаразяването ще приключи до 3 дни

Повече за болестта: чумата по свинете е силно опасно заразно заболяване с висока смъртност по животните - диви и домашни. Вирусът е силно устойчив в околната среда и в продукти от свинско месо, които не са преработени. Няма разработена ваксина и няма ефективно лечение срещу заболяването. Единственият начин за борба с него, прилаган в 23 държави на 3 континента, е хуманното умъртвяване на всички заразени контактни свине. Хората и другите видове животни не боледуват от Африканска чума. Вирусът се предава лесно най-вече чрез хората - от продукти от месо, добито от болни свине, заразена храна, дрехи, контакт с болни свине.

Припомняме, днес свиневъди настояха страната да въведе железни мерки и военно положение, за да се справи с болестта. Причината е, че вчера БАБХ констатира поредния случай на африканска чума в домашно стопанство в Мизия.

Също през вчерашния ден започна и дезинфекция след умъртвяването на прасетата в Бургаско. Тя се извършва в созополското село Зидарово, където в събота бяха евтаназирани над 100 домашни прасета.

В Зидарово беше потвърдено първото за Бургаска област огнище на африканска чума при домашни свине. Стигна се до сблъсъци между собствениците на прасета и инспектори на БАБХ.

БАБХ откри африканска чума в домашно стопанство в Мизия

БАБХ откри африканска чума в домашно стопанство в Мизия

Гарантират, че евтаназията на прасетата е с намалени страдания