Дългата работна седмица крие риск за здравето на трудещия се, пише британското медицинско издание "The Lancet". То публикува изследване, което доказва този извод. Ако се трудите над 55 часа седмично, това увеличава риска от инфаркт с повече от една трета, в сравнение с работна седмица от 35-40 часа, .

Преценката се базира на данни от 17 научни изследвания, при които са наблюдавани в продължение на 7 години 528 908 жени и мъже. Гърция е с най-дългата работна седмица в Евросъюза.

Според данните при хората, които работят между 41 и 48 часа на седмица, шансът за сърдечен удар се увеличава с 10%, докато при тези, работещи между 49 и 54 часа - рискът се увеличава до 27%. При обработването на данни специалистите са взели предвид и употребата на алкохол, цигари и физическа активност.

По-дългата работна седмица също така увеличава с 13% риска от развиване на коронарна болест на сърцето. "Дългите работни часове не са незначително явление", коментира резултатите Урбан Жанлет, изследовател от университета Умеа в Швеция пред където е публикувано изследването.

Според Жанлет сред развитите страни в Турция са най-много хората, които работят повече от 50 часа на седмица - 43%, докато в Холандия този процент е най-малък - 1%.