Инспектори на Националната агенция за приходите (НАП) проверяват фабриките и складовите бази на най-големите производители на алкохол на територията на цялата страна.

Проверките са част от съвместна акция на МВР, НАП и Агенция „Митници" и са под личното ръководство на заместник-прокурора на София Роман Василев, съобщават от пресцентъра на приходната агенция.

Акцията е в резултат на заловените в последните два месеца цистерни с алкохол с неизяснен произход и с нередовни бандероли, съобщи изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов.

Според Стефанов целта е служителите на НАП да направят пълна инвентаризация на наличните стоки във фабриките и складовите бази, включително и на съпътстващите материали - бутилки, капачки, етикети, бандероли и др.

Инспекторите имат задача да установят дали количествата алкохол, които се намират в складовете на производителите отговарят на записаните в счетоводната система.

Според Стефанов има сериозни съмнения, че част от количествата алкохол, които вече са продадени, не са счетоводно изписани. По този начин съществува сериозен риск от укриване и невнасяне в бюджета на дължимия ДДС върху реализирания оборот.

По думите на изпълнителния директор на НАП разполага и с данни, че някои производители извършват фиктивен износ на алкохол, като искат възстановяване на данъци и акциз, а в същото време реализират продукцията на вътрешния пазар.

По този начин бюджетът се ощетява двойно - веднъж от възстановените данъци и акциз и втори път - от недекларирани обороти и невнесени данъци върху тях.