Нивото на река Дунав при Видин достигна 750 см. Това съобщиха от хидрометеорологичната обсерватория в Ново село, цитирани от Радио Видин.

"Към този момент няма опасност за населението, но въпреки това е обявен първи етап на денонощно наблюдение на дигите и напоителните съоражения по поречието на реката в началото на българския участък", каза заместник-областният управител на област Видин Елка Георгиева.

Ако през следващото денонощие продължи покачването на реката, ще бъде свикан Кризисният щаб и ще бъде обявен първият етап от плана за действия при високи дунавски води.

По-рано тази сутрин от станцията в Ново село бе подадена информация за ниво на реката при Видин от 775 см. Тези стойности бяха публикувани и на сайта на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав. По-късно обаче бяха сменени данните, като бе посочено, че нивото на реката при Видин е 750 см.

"От Видин отчитащите са ни подали грешни стойности за нивото", уточниха от хидрометеорологичната обсерватория в Ново село. В началото на участъка има спад с 6 см, като нивото там е 688 см, съобщиха още от станцията в Ново село.

В Лом е въведена първа степен на готовност - постоянно наблюдение. Нивото на реката там е достигнало 7,53 метра, което е с 9 сантиметра по-високо от вчера. Организирани са обходи на защитните диги три пъти на ден. Засилено е наблюдението на нивото на реката в района на пристанищния комплекс.

При Русе няма опасност от наводнения въпреки високото ниво на реката. В идните дни ще бъде направен оглед на дунавския бряг и на защитените диги на територията на русенските общини. Ще бъде огледано и крайбрежието при русенските села.

При Силистра нивото на Дунав се е повишило с 35 сантиметра през нощта. Покачването е с по 1 сантиметър на час. Със заповед на областния управител Николай Димов е въведено денонощно наблюдение и в силистренския участък.

При Оряхово повишението е 11 см, до 608 см. До края на българския участък също е отчетено покачване на водния стоеж. Прогнозите за утре - 20 март са за ново покачване на нивото.