Земеделският министър Мехмед Дикме участвал в корупционни схеми, обяви в кулоариите на парламента депутатът от Народен Съюз Владимир Джаферов. За това той е сезирал главния прокурор Никола Филчев.

Според изнесената информация Мехмед Дикме е използвал служебното си положение за облагодетелстване на свои близки.

Депутатът визира две фирми “Бетай” - собственост на брата на министъра Ахмед и “Диамант Р91” – на първата братовчедка на съпругата на Дикме.
Двете фирми са почти пълни монополисти в спечелването на търговете на строително-ремонтни работи в Кърджалийско и Смолянско.
В тези дейности те изместват традиционно наложилите се на пазара в региона фирми, въпреки че братът на министъра няма никакъв опит в строителството.

Джаферов твърди, че разполага със свидетел – предприемачът Сабахатин Дурмуш, който е готов да свидетелствата пред прокуратурата за участието на Дикме в манипулирането на търгове.

Вторият сигнал се отнася до разпределянето на квотите за добив на тютюн. За това депутатът Джаферов е бил алармиран от бившия кмет на Пазарджик Иван Колчаков.
Производители от едни региони са ощетявани за сметка на други. Като пример бе посочен Стефан Каменов от ардинското село Пабина, който е в бранша едва от три години.
През първата година има квота от 500 тона, през втората – 1500, а сега държи рекордните 1700 тона, с което държи почти 10% от производството на ориенталските сортове растения и бърлей в България.
Сред дългогодишни тютюнопроизводителите се говори, че за получаване на квота авансово се броят по 20 стотинки на килограм.
В случая на Каменов това прави рушвет от 30 000 лв.

В сигнала до прокуратурата депутатът споменава нарушение на ведомството на Дикме и при стопанисването на частна държавна собственост.

Не е логично поведението на Дикме и при преговорите с ЕС по глава “Земеделие”, където договаряните декари за лозови масиви се намаляват за сметка на площите с тютюни.