Дете на 5 години е починало в линейка, докато е транспортирано към Спешното приемно отделение на областната болница в Благоевград.

От няколко дни детето не се е чувствало добре, но вчера състоянието му се влошава и родителите му отишли до спешния център в град Рила. По непотвърдена информация, след като е прегледано и са направени предписания, детето е върнато вкъщи.

Няколко часа след това отново е извикана Спешна помощ и детето е транспортирано с линейка към Благоевград, но вече било късно. Детето е от село Стоб, община Кочериново.

По информация на БНТ преди да бъде потърсена спешна помощ, детето е страдало от болки в корема, разстройство, гадене и повръщане от около 5 дни.

Д-р Димитър Димитров, директор на областната болница, обясни пред БНР, че детето е пристигнало в клинична смърт - без жизнени показатели, без дихателна дейност, без сърдечна дейност. По думите му всички тези събития са се случили или напът, или преди детето да постъпи в болницата.

Веднага са започнати реанимационни мероприятия, извикан е ренимационен екип, който е започнал с изкуствена вентилация, апаратна вентилация, обдишване, но без резултат.

Въпреки безспорните доказателства, че 5-годишното дете е докарано в Спешно приемно отделение без жизнени показатели, директорът на болницата е наредил да се направи вътрешна проверка.

"Вътрешна комисия все пак да разследва случая, макар че нямам никакво съмнение", заяви той.

По закон при смърт на дете задължително се назначава аутопсия, освен ако родителите категорично не откажат такава.

От прокуратурата в Благоевград потвърдиха, че е образувано досъдебно производство, което ще бъде препратено по компетентност в Кюстендил, тъй като смъртта на детето е настъпила преди да бъде прието в благоевградската болница.

По-късно от Изпълнителна агенция "Медицински надзор" (ИАМН) информираха, че започват извънредна проверка от днес на "МБАЛ Благоевград" АД, ЦСМП - Кюстендил/ФСМП - Рила и личния лекар на детето.