Хера Директорът на Изпълнителната агенция “Морска администрация” капитан Пейчо Манолов съобщи, че късно снощи фирмата мениджър на кораба “Хера” “Провидънс шипинг” е сключила договор с турската водолазна фирма "Кортек" за оглед, намиране и изваждане на безследно изчезналите членове на екипажа на "Хера".
Необходимата сума за дълбоководните работи ще бъде изплатена на две части, като първата вече е преведена. Очаква се до три дни турската водолазна фирма да приключи с подготовката и да започне дълбоководните спускания.

По случая с “Хера” вече работи и Националната следствена служба, на която са предоставени всички документи, съобщи още кап. Пейчо Манолов.
От тях става ясно, че на 22 август 2003 година фирмата "Провидънс шипинг" е получила сертификат, който регламентира безопасността на кораба и назначаването на офицер по сигурността. Според Манолов това означава, че "Провидънс шипинг" носи отговорността за безопасността на екипажа.
Кап. Маналов съобщи също, че все още не е получил от Турция касетите със записите от последните разговори на екипажа на “Хера” с турския трафик-контрол.
Това е вторият случай, след кораба “Елена”, когато капитан не подава сигнал за бедствие, уточни капитан Манолов.

Директорът на Международната дирекция към Гражданска защита Иван Карапенев съобщи, че кризисният щаб в Истанбул има ангажимент да осигури спускането до кораба.
Българските леководолази могат да се спускат само до 20 метра, а корабът е на дълбочина от 74 метра, обясни инж. Андрей Иванов, ръководител на групата от 22 спасители, които се върнаха този следобед от Турция.
Той каза още, че по време на издирвателните мероприятия спасителите са обходили участък от около 50 км по бреговата ивица. Ако моряците не са затворени в помещения в кораба, телата могат да бъдат изхвърлени от морето, допуснаха завърналите се от Турция.
Спасителите работиха в продължение на 11 дни в издирване на хора и предмети от потъналия на 13 февруари край Босфора, в чийто екипаж бяха 17 българи и двама украинци.

Тази сутрин вторият спасителен екип започна работа в определения от кризисния щаб участъци. Спасителите са формирали две основни групи, които обследват по суша и море.
Министърът на транспорта и съобщенията Николай Василев се срещна във Варна с близките на изчезналите моряци от потъналия кораб “Хера”.
Пред тях той каза, че е поел ангажимент българската държава да продължи заедно с турските власти операцията по издирването на моряците от кораба. Василев допълни, че ще каже цялата истина по случая, когато я научи.

Близките на моряците изпратиха писмо до министъра на правосъдието Антон Станков, в което настояват за бързо и подробно разследване на случая с “Хера”.