жито, класове Зърнена криза не се очаква. Това заяви пред БНР председателят на парламентарната земеделска комисия Пламен Моллов. Той коментира опасенията на производителите за предстоящ недостиг на зърно заради лошите климатични условия.

Естествено е, когато се говори за зърнена криза, цената на житото да се вдига нагоре, като това е в полза на зърнопроизводителите, коментира Моллов. Министерството трябва да защитава тяхното производство, но така или иначе, то не може да се намесва със защитни цени на пазара. По-скоро, то трябва да интервенира на пазара по такъв начин, че тези цени, които ще бъдат обект на търговия през лятото и през есента, да бъдат на практика реалистични и да гарантират възпроизводимостта на самите производители, каза той.

Пламен Моллов обясни още, че въвеждането на експортни такси може да стане само при изключително лош сценарий за развитието на зърнения пазар.

Министърът на земеделието и горите Мехмед Дикме заяви от своя страна, че в никакъв случай не може да се говори за зърнена криза в България. България е единствената страна от Черноморския басейн, в която в настоящия момент няма проблеми със зърното. Такива проблеми има в Украйна, където има много голям недостиг, такъв проблем има и в Румъния, но в България не се очертава такава опасност, макар и при по-слабата реколта, която се очаква за тази година.