Ситуацията на граничните пунктове Лесово и Капитан Андреево постепенно се нормализира. Това обяви зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов, съобщиха от пресцентъра на МВР. Пунктът вече е отворен. На българска страна е образувана 12-километрова опашка от чакащи товарни автомобили, информира БНР.

Припомняме, ГКПП-Капитан Андреево бе затворен почти през целия ден, тъй като бе под вода. На пътното платно там водата сутринта бе около половин метър.

Красимир Ципов и директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" инж. Николай Николов посетиха Областния кризисен щаб в Ямбол. Те бяха придружавани от земеделската министърка Десислава Танева. Тримата се запознаха с предприетите до този момент мерки и планирани действия в засегнатите от проливните дъждове места в Ямболска област.

Особено внимание бе обърнато на общините Елхово и Стралджа. В община Стралджа с помощта на пожарникари, спасители и полицейски служители са евакуирани 34 деца и 14 възрастни. Те са настанени в местното училище. С помощта на БЧК са им осигурени топли дрехи, завивки и храна.

По нареждане на ръководството на МВР хеликоптер на „Гранична полиция" ще облита над територията на двете общини. Задачата му е да следи в реално време обстановката и да се реагира своевременно.

Ципов и Николов посетиха и другата критична точка - Елхово, където е осигурено също непрекъснато наблюдение. Зам.-министърът увери, че всички структури на МВР са в готовност, а при необходимост е планирано включването  на допълнителни сили. Той призова гражданите в името на тяхната сигурност стриктно да  спазват указанията на компетентните органи. Красимир Ципов отбеляза, че създадената организация и координация са на ниво, а основната цел е да не се допусне застрашаване на здравето и живота на хората.

Междувременно зам.-главният секретар на МВР Георги Костов и директорът на направление „Оперативни дейности" в Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" Първан Секиранов посетиха Белоградчик, за да се запознаят на място с оперативната обстановка на територията на областта.

46 населени места в областта към момента са с прекъснато електрическо захранване, причината е обледяване на проводниците.

Костов увери областния управител и представителите на местната власт, че вътрешното ведомство, в рамките на своите компетенции и възможности, ще оказва денонощно съдействие в населените места на областта.

По-рано министърът на енергетиката Теменужка Петкова и областният управител на Видин Момчил Станков участваха в изнесено заседание на Областния и Общинския кризисни щабове, свикано в Белоградчик по повод усложнената обстановка. Петкова успокои, че бедстващи хора няма. Екипи на пожарната и пътното поддържане работят за почистването на пътищата от паднали дървета и клони. Мобилизирани са всички институции, които имат отношение към овладяване на ситуацията.

От видинската полиция уточняват, че в населените места с прекъснато електрозахранване има полицейско присъствие. През последното денонощие на територията на Районно управление-Белоградчик не са регистрирани криминални престъпления, пътнотранспортни произшествия и пожари с материални загуби.

С полицейско разпореждане започва превантивна евакуация на жителите в село Маринка заради високото ниво на водата в микроязовир „Маринка", съобщават от община Бургас. Към местността „Черниците" пътува и кметът на община Бургас Димитър Николов. Ситуацията е предкризисна. Ако продължи да вали със същото темпо и количество, в Бургас ще бъде обявено бедствено положение, той като хидросъоръженията на територията на общината са на своя предел, уточняват от местната администрация.

Следи се с особено внимание положението в село Извор, както и в квартал „Долно Езерово" - той е разположен на брега на Бургаското езеро (Вая), чието ниво застрашително се покачва.

В община Раднево е обявено бедствено положение, съобщава БНР. Нивото на реките Блатница и Кумурджа, които минават през града, е опасно високо. Язовирите „Раднево" и „Константиновец" преливат контролирано. Хората, чийто къщи са в непосредствена близост до тях, са в готовност да бъдат евакуирани.

Язовир „Ковачево" е в критично състояние. Той може да наводни рудник „Трояново север". Екипи на дружеството ще дежурят цяла нощ. Ще се преустанови и вливането на вода в него от топлоцентралите.