Вещо лице - геодезист трябва да изясни дали община Варна предвижда да изгради свои обекти на територията на 16 общински имота, обявени за продажба. Информацията е на Административния съд във Варна.

Това реши съдът по време на днешното заседание по делото, образувано по две жалби на бившия областния управител на Варна. Делото е срещу решения на Общински съвет - Варна, на основание на които Община Варна трябва да осъществи продажби на 16 недвижими имоти, частна общинска собственост.

В община Варна отчитат по-висока събираемост на данъците

В община Варна отчитат по-висока събираемост на данъците

Капиталовата програма възлиза на 37 млн. лева

Решенията са били гласувани на заседанията на Съвета на 20 април и на 17 май т.г. и са с номера № 948-1, 949-1, 950-1, 951-2, 952-1, 953-1, 954-1, 955-1, 956-1, 957-1, 958-1, 959-1, 961-1, 963-1, 965-1, 966-1. Две от тези решения се оспорват и от частно лице - Георги Сотиров, собственик на парцели земя с.о. Зеленика, които се надява да си върне с реституция и адвокатът му пледира, че това се възпрепятства от попадането им в обхвата на териториите за продажба.

Страните не се явиха лично, а бяха представлявани от своите адвокати.

Съдът, с цел изясняване обстоятелствата по делото, допусната съдебно-техническа експертиза (СТЕ), вещото лице - геодезист, по която, след като се запознае с материалите по делото, с административната преписка, както и след извършване на справки по действащия ОУП, ПУП и ПУР на съответния район, в който се намира конкретният имот, както и при справка в КК и КР на гр. Варна, съобщават от пресцентъра на Администратиевн съд-Варна.

Вещото лице след оглед на място на всеки от имотите, предмет на оспорените решения на Общински съвет - Варна, трябва да отговори на следните въпроси:

  1. Налице ли са предвиждания по отношение на имотите, предвидени за продажба с процесните решения, за осъществяване на мероприятия, с цел задоволяване на обществени потребности от местно значение? В този смисъл, налице ли са предвиждания за реализация на обекти - изграждане на улица, пътища, пристанища и на съоръжения, за обезпечаване на транспортната инфраструктура от общински и републикански характер, за спортни площадки, за зелени площи, за училища и детски заведения, за лечебни заведения, за други благоустройствени мероприятия, както и други обекти за задоволяване на обществените потребности?
  1. Кои от процесните имоти са били държавна собственост, публична или частна, но са деактувани като такива и предоставени на ответната община за изграждане на обекти за задоволяване на обществени потребности (от вида на изброените в т. 1 от задачата)?
  2. За кои от имотите, предмет на оспорените решения на Общински съвет - Варна, е имало предвиждане да бъдат използвани за възстановяване и обезщетяване на правоимащи собственици на земеделски земи и техните наследници?

Жалбата на Областния управител атакува решения на Общински съвет - Варна, на основание на които Община Варна трябва да осъществи продажби на 16 недвижими имота в гр. Варна, а жалбата на Г.С. е срещу решения на Общински съвет - Варна, на основание на които Община Варна трябва да осъществи продажби на 2 недвижими имота, които се намира в гр. Варна, район "Аспарухово", с. о. "Зеленика", чиято е продажба е предвидено да се осъществи чрез публично оповестен конкурс.

Следващото заседание по делото е насрочено за 21 ноември 2022 г.