Убеден съм, че днешната петъчна молитва ще мине в много спокоен дух, заяви вътрешният министър Цветанов в кулоарите на парламента.

Цветанов е разговарял с главния мюфтия, който ще води днешната петъчна молитва и по време на нея той ще призове за етническа толерантност и мир.

МВР шефът даде висока оценка за работата на служителите на реда миналия петък.

Вярвам на служителите за действията, които са предприели на момента, категоричен е той.

Стана ясно, че е установен мъжът, който размахваше нож миналия петък пред джамията при сблъсъци със симпатизанти на Атака.

Министър Цветанов уточни, че човекът е разпитан още миналата седмица, но тогава полицията не е имала данни, че е носил оръжие.

Цветанов обясни, че човекът ще бъде повторно разпитан.

Засилено полицейско присъствие гарантира днес сигурността на молещите се мюсюлмани в традиционната петъчна молитва, която противно на някои прогнози мина тихо и мирно.

И този петък пред джамията имаше изнесени килимчета, на които се молят вярващите.

На входа на храма бяха разпънати няколко български знамена, а до вратата бе поставена ваза с цветя.

Още в началото ситуацията бе спокойна.

Вярващите разказаха, че имат разрешение за мълчалив протест пред Министерски съвет, който ще започне около 14:30 часа и ще продължи до 18:00 часа.

Мълчаливото бдение е по повод сблъсъците от миналия петък по време, на които бяха ранени няколко души и от мюсюлманите, и от привържениците на атака.

По-късно десетина християни и мюсюлмани се събраха на мълчалив протест пред Министерски съвет. Искаме незабавно и спешно свикване на КСНС, обяви един от тях - Вели Караахмедов.

Той настоя по време на Съвета всички политически лидери да докажат с конкретни дела, че са „за” запазване на етническия мир. До момента слушаме само политически популизъм, само декларации и политически действие, изтъкна Караахмедов.

Протестиращите искат още на КСНС всички партии и лидери да декларират, че до изборите няма да експлоатират молитвените домове в България и в диаметър на 500 метра от тях няма да се провеждат политически мероприятия.

Те предлагат още която партия наруши това, да бъде санкционирана с 20% от държавната й субсидия. Тези пари да се върнат в държавния бюджет и да се използват за семинари и обучения за етническа и религиозна толерантност, искат протестиращите.

Вели Караахмедов допълни, че всеки петък ходи на молитва в джамията „Баня Баша”, и е възмутен от поведението на националистите от миналия петък.

Протестиращите настояват и за среща с премиера и президента.