Навършва се една година от тежката автобусна катастрофа край Своге, съобщава БНР.

Днес граждани и близки на жертвите ще почетат паметта им със заупокойна молитва и осветяване на паметната плоча на мястото на инцидента.

Година след трагедията, последвана от политически оставки, пътни експертизи и ремонти, хората не виждат особена промяна.

"Сложиха мантинели, направени по безумен начин. Влизаш зад мантинелата, където се намира тротоарът и стигаш доникъде. За да можеш да продължиш трябва да се прекачваш през нея или да пролазваш отдолу... и излизаш на пътната настилка", обяснява Лилия Георгиева от инициативния комитет, оглавил протестите.

20 вече са жертвите в катастрофата край Своге

20 вече са жертвите в катастрофата край Своге

Обвиняем е само шофьорът

Според гражданите въпреки ремонта пътният участък остава все така опасен.

"Ако сега минете по пътя, той е същият. Просто само положиха нов асфалт, сложиха шумяща маркировка, което не решава проблема", категорични са те. Не са изградени и обещаните две пасарелки.

Припомняме, при жестоката катастрофа загинаха 20 души.

Към момента шофьорът е единственият обвиняем. Той е с парична гаранция.

Заради съмнения, че при ремонтирането на пътя не е използван качествен асфалт, на 27 август следователи влязоха в сградата на "Трейс Груп Холд" АД, която е сред основните изпълнители на ремонта на пътния участък край Своге.

Близки на жертвите от катастрофата край Своге пишат на Борисов

Близки на жертвите от катастрофата край Своге пишат на Борисов

Знаете ли, че живота на един човек струва 10 лева?

На 28 август властите започнаха проверка и във фирмата "Мега-инвест холд ЕООД" в Дупница, която е партньор на "Трейс груп".

Катастрофа и състоянието на пътя станаха повод за оставки и обвинения в корупция - оставки подадоха Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски, съответно министри на вътрешните работи, на регионалното развитие и благоустройството и на транспорта.

Ден преди инцидента от неправителствена организация бяха публикували становище, че тази пътна отсечка не е в добро състояние въпреки ремонта за почти 23 млн. евро.