Сериозен пожар гори на територията на област Бургас, съобщават от пресцентъра на МВР. Огънят е в землището на село Факия. Той е пламнал малко след 14.00 часа и е обхванал 1200 дка сухи треви и храсти. Към 18.00 часа огнеборците са успели да локализират три от четирите огнища, уточняват от полицията.

Междувременно почти напълно е овладяна огнената стихия край хасковските села Дрипчево, Оряхово, Васково и Младиново.

Все още има критичен участък по периферията на пожара, който не е ограден с просеки.

Припомняме, община Харманли обяви бедствено положение заради пожара. Пряка опасност за хората от близките селища и тяхното имущество няма, уверяват властите. От вчера са мобилизирани няколко екипа на пожарната. Към тях днес се присъединиха и военни. Изпратени са и тежки машини на ТЕЦ „Марица Изток". Причината за възникване на огнената стихия е техническа - изхвръкване на искри при работа с роторна машина за почистване на храсти в общински земи, отдадени под наем за пасища. Гасенето е затруднено от силния вятър.

Към момента огънят е обхванал около 3000 дка ниска растителност и близо 150 дка широколистна гора. Стихията се разпространява низово на фронт от около два километра.

От полицията поясняват, че утре на терен ще продължат да работят над 150 души - пожарникари, военни, лесничеи и местно население.