Гореща минерална вода бликна от находището в село Ерма река. Новината съобщи кметът на Златоград Мирослав Янчев, цитиран от БТА. Пробното извеждане на повърхността на топлата вода е част от опитно-филтрационни дейности по започналия сондаж на геотермалното находище в Ерма река.

От общинската администрация прогнозират, че до 3 месеца сондажното съоръжение ще бъде готово. Именно чрез него горещата минерална вода ще се изпомпва на повърхността.

Фонтанът от пара и 80-градусова вода е избликнал при проби за прочистване на сондажните тръби посредством система, наречена еър лифт. С опитно-филтрационните дейности се демонстрира, че изкараната на повърхността на земята вода е с дебит не по-малко от 20 литра в секунда и температура около 80 градуса по Целзий.

Още през 60-те години на миналия век започват изследванията на геотермалното находище при Ерма река. Изпомпването на горещата минерална вода обаче ще стане възможно едва с приключване на сондажа. Проектът за сондаж се финансира с 2.9 млн. лв. от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).

Общинската администрация в Златоград има амбициозни планове да използва горещата минерална вода за отопление на обществени сгради, балнеология и оранжерийно производство.