Общински съветници предлагат пълна забрана на движението на каруци по софийските улици. Инициатор на работна група за промени в наредбата за организацията на движението в Столична община е „Движение 21”.

Пред БНР общинският съветник от „Движение 21” Симеон Славчев изрази убедеността си, че предложението за тотална забрана на каруците ще бъде подкрепено от всички политически групи. Той очаква забраната да бъде гласувана през септември и през октомври вече да е факт.

Славчев отбеляза, че забраната за каруците се очертава третата тема, по която между политическите сили в Общинския съвет има пълен консенсус. Те са единодушни за развитието на достъпната градска среда и по Плана за устойчива градска мобилност.

Вносителите мотивират предложението си с обяснението, че движението на каруци е сериозна предпоставка за катастрофи по данни на Центъра за градска мобилност.  

Общинският съветник коментира, че постоянно ставаме свидетели как непълнолетни управляват каруци. Те не познават правилата за пътното движение. Освен това каруците сериозно замърсяват улиците, по които минават.

Предложението е подкрепено от 23-ма от 24-те районни кметове. Единствено кметът на Нови Искър е против.

Обмисля се конете да бъдат конфискувани, а впоследствие предлагани на търг, както в Кюстендил. Причината е, че конфискацията на каруцата няма да има дисциплиниращ ефект.

Проект за извънсъдебно споразумение с фирмата, спечелила концесия за 16 автобусни линии през 2007-2008 година и претендираща за пропуснати печалби, ще бъде обсъден от транспортната комисия в Столичния общински съвет.

Симеон Славчев уточни, че става дума за 15 млн. лева. Към момента не можело да се прецени дали претенциите на ищците и предлаганото споразумение ще са справедливи или в ущърб на общината.