През 2015 година във Варна бяха изградени 220 нови детски площадки. Една от тях се намира зад блок №13 в ж.к. "Чайка".

Площадката е изградена така, че на практика е прилепена до самия блок №13. Непосредствената близост на площадката пречи на живущите в блока. За това алармира гражданинът Стоян Стоянов.

По думите на Стоянов жителите на блок №13 настояват за преместването на площадката. В писмо до news.bg той обяснява, че жителите на блока са подали няколко жалби до местната управа, преди изграждането на площадката да започне. Това обаче остава без успех.

В продължение на 3 години след изграждането на площадката жители на блока продължават да изпращат жалби до кмета на общината Иван Портних, а отговорът дошъл тази седмица. От общината организирали среща с жителите на блока на 23 май, на която присъствал зам.-кмета Тодор Иванов.

В писмото си Стоянов обяснява, че на предишния ден, 22 май, от общината решили да оповестят срещата. На съседните блокове - №8, 11, 12 и 14, били залепени уведомления за предстоящата среща, което възмутило жителите на блок №13, защото тези блокове не са в непосредствена близост до площадката.

Възмущението обаче нараснало. Когато започнала срещата с представители на общината, на площадката се появили деца, които носели плакат, протокол и подписка срещу "Премахването на площадката".

"Aко се изгради общински обект в непосредствена близост до Вас, знайте че е възможно г-н Портних да ви убеди в обществения интерес, чрез организирано докарване на живущи от околността, на които този обект не пречи, и противопоставянето им на Вас и вашите деца", пише Стоянов.

Според него протестът е организиран от общината. Гражданинът недоумява кой е казал на децата, че жителите на блок №13 искат площадката да бъде премахната, а не преместена.

Според гражданина също така е невъзможно децата от съседните блокове, на които площадката всъщност не пречи, да се самоорганизират с плакат, протокол и подписка само за 24 часа след поставянето на уведомленията пред входовете. Пред тези блокове даже нямало залепени уведомления, допълва Стоянов.

Автосервиз тормози граждани в комплекса на слепите във Варна

Автосервиз тормози граждани в комплекса на слепите във Варна

Шумът от автосервиза започвал от 6 часа сутринта и продължавал през целия ден

В тази връзка гражданинът пита кмета на Варна Иван Портних, този път в медиите:

Уважаеми г-н Портних,
- Кому е нужно при споделяне на проблеми на живущите, да се докарва агитка от малолетни които да скандират?
- Как се чувстват нашите деца от бл. 13, които са по-малко на брой а площадката е под балконите им, и другите деца ги обвиняват, че искат да я премахнат?
- Кому беше нужна истерия и конфронтацията между деца, родители и пенсионери, която се получи?
- Защо доказвате правотата на площадката да е прилепена до бл. 13, с организирано докарване на граждани от съседни блокове (на които тя логично не пречи) и провокиране на напрежение?