Грип Оперативният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания обяви от днес грипна епидемия в Кърджали.
През миналата седмица със симптоми на грип са регистрирани общо 738 души. Нивото на заболеваемост в града е 187 на 10 000 души, съобщават от ХЕИ.
От днес се забраняват посещенията при пациенти в здравните заведения, спират се плановите операции, повишават се и хигиенните изисквания.
Засега училищата в града имат редовни занятия. Прекратени са занятията в селата Чорбаджийско, Широко поле и Нановица, където над 30% от децата отсъстват заради заболяване.

ХЕИ - Враца засили контрола в болниците, училищата и детските градини с цел ограничаване на разпространението на острите респираторни заболявания в областта.
157 остри респираторни заболявания са регистрирани през изминалата седмица в града. От ХЕИ съобщиха, че няма основания за обявяване на предепидемична обстановка в региона, защото заболеваемостта от 78.5 на 10 000 население е значително под нормата за епидемия.

Грипна епидемия е обявена и в общините Трявна, Габрово и Дряново, където са регистрирани между 288 и 300 болни на 10 000 души.

Почти всеки трети жител на община Георги Дамяново, област Монтана е болен от грип и там от днес е обявена грипна епидемия. В грипна ваканция до понеделник са и учениците от общината.