Групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет (СОС) ще бъдат особено внимателни по темата за бюджета на София. Те са поискали спешна среща с кмета на София Васил Терзиев, за да обсъдят заплащането на транспортните въпроси, пътната безопасност, здравеопазването и културата. Виждат в бюджета пропуски и гаранции, особено по отношение на заплатите в градския транспорт. Такива отговори обаче ГЕРБ не получили от страна на кмета и зам.-кмета по финансовите въпроси.

Припомняме, че темата със заплащането на шофьорите, както и изобщо парите за транспорта в столицата до този момент бе тема преди всичко на Ваня Григорова от МК "БСП за България", както и на Карлос Контрера, ВМРО, който и в предишния местен парламент бе член на общинската транспортна комисия.

Бившият председател на СОС Георги Георгиев заяви, че липсват 37 млн. лв., с които ще се платят вече обещаното и подписано увеличение на заплатите на шофьорите. Тези средства кметът и администрацията ще ги вземат от софиянци, а парите ги няма в бюджета. Очаква се да се продадат билети и карти - 65 000 билета в повече трябва да бъдат продавани всеки ден, за да може 37 млн. лв. повече да постъпят в хазната, което обрича на дефицит икономическата рамка на транспорта и в края на годината ще берем горчивите плодове затова решение, предупреди Георгиев.

В момента заплатите в бюджета не са обезпечени, а служителите в градския транспорт заслужават уважение, и ако плановете за продажба на 65 000 билета в повече не се случат, няма да има пари за заплати. В СОС е депозирана проектна икономическа рамка, укрита от председателя на общински съвет, която показва дали дружествата могат или не могат да спечелят 37 млн. лв.

Общинският съветник от ГЕРБ-СДС и бивш кандидат за кмет Антон Хекимян отчете, че благодарение на усилията на ГЕРБ-СДС в СОС били спасени три европейски проекта и сега няма опасност да бъдат обжалвани. Общинските комисии също работели активно.

Общинският съветник Прошко Прошков добави, че кметът на София Васил Терзиев имал очаквания за повишаване на пътникопотока и продажба на повече билети, което също било нереалистична прогноза. ГЕРБ-СДС настояват да получат проекта на икономическа рамка независимо дали е балансиран или не. Комисията по транспорт трябва да започне неговото разглеждане, настоя Прошков.

Мирослав Боршош добави, че както културата, така и образованието са пренебрегнати в бюджета за София. Има опасност да спре да работи културният институт "Средец". Няма отделени средства за нито едно читалище и нито един лев за допълнително подпомагане на училищата в ремонта и инфраструктурата. Образователният сектор не е подкрепен в бюджета на София, недоволен е Боршош.

С бойки песни шофьори в градския транспорт на София изпратиха своя делегация при кмета
Обновена

С бойки песни шофьори в градския транспорт на София изпратиха своя делегация при кмета

Около 40 минути продължи протестът на шофьорите