Зам.-министърът на земеделието и горите Бюрхан Абазов ще участва в работна среща в гр. Бургас със земеделски производители и преработватели, браншови организации и сдружения от земеделието и преработващата промишленост във връзка с членството на България в Европейския съюз и финансовата подкрепа на регистрираните земеделски производители.

С работната среща продължава Националната информационно-разяснителна кампания на Министерство на земеделието и горите „Регистрацията на земеделските производители – възможности, условия и ползи”.

Кампанията е в рамките на представянето пред обществеността на Договора за присъединяване на Р България към ЕС, в частта – земеделие. Целта на кампанията е заетите в селското стопанство субекти, занимаващи се с производство и преработка на земеделска продукция, да бъдат запознати с условията и ползите от регистрацията им като земеделски производители.

След присъединяването на България към Европейския съюз българските земеделски производители ще получават три вида финансова подкрепа – директни плащания, пазарна подкрепа и средства за развитие на селските райони.

Условие за разпределението на плащанията е земеделските производители да се регистрират и да декларират площите, които обработват.

По време на срещата експертите ще представят системата за идентификация на земеделските парцели и финансовата подкрепа на земеделските производители след присъединяването на страната ни към ЕС.

Средствата за развитие на селските райони, които България ще получи в първите три години, регламентирането на ползвателските отношения, както и основните дейности и функции на Разплащателната агенция след присъединяването на България към ЕС, са другите основни теми по време на семинара.

В рамките на националната кампания ще бъдат използвани различни комуникационни канали: разпространение на печатни информационни материали – плакати, брошури, дипляни; излъчване на образователни ТВ и радио клипове в националните и регионални телевизии и радиа; публикации в национални печатни и електронни медии, както и в специализираните издания от аграрния сектор, които разясняват необходимостта и ползите от регистрацията на земеделските производители.

На национално и регионално ниво ще бъдат организирани работни срещи със земеделски производители, браншови организации и асоциации от земеделието и преработващата промишленост.

Работните срещи се провеждат с домакинството на един от областните градове, като обхващат няколко съседни области и общините от региона.
Град Бургас е домакин за областите Бургас, Ямбол, Сливен и Стара Загора. Информационната кампания ще продължи с работни срещи в градовете Пловдив, Плевен и София.
Кампанията ще приключи със заключителна среща в гр. София на 25 май 2005 г., съобщи пресцентърът на Министерството на земеделието и горите.