Да се възстановят три съществували в миналото жп спирки по действащите жп линии в София, поискаха от Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт внесоха искане до Национална компания железопътна инфраструктура.

Информация за тях се открива в разписанията на БДЖ в периода 1920 - 1950 г.

Първата спирка е под днешния мост "Чавдар", (междугарие София - Подуяне) известна още като "Царска спирка". Тя съществува до към 1946 г. и е използвана за трудово-служебни влакове на БДЖ. Било е планирано и пътническо движение, което е осуетено по различни причини в следващите периоди.

Втората спирка е "Сточна гара" (междугарие София - Подуяне) - се намира в непосредствена близост до моста над река Владайска от страна Подуяне и е със запазен перон и стълбище с достъп до автобусната спирка в района на пл. Сточна гара.

Третата Спирка "Фондови жилища" (междугарие София - Захарна фабрика) се намирала в района на прелеза на ул. "Щросмайер".

Спирките са на достатъчно разстояние от съществуващите към момента Централна гара и Подуяне и респективно Централна гара и Захарна фабрика. (около 1 - 1,5 км, на каквито разстояния са спирките на метрото).

Населението в районите е с достатъчна гъстота и ще бъдат необходими минимални инвестиции за ремонт/доизграждане на перони и довеждаща инфраструктура.

От инициативата припомнят, че на 26 октомври (събота) от 12 часа в деня за размисъл организират разходка по изоставените жп трасета в района на Арена Армеец в София. Срещата ще бъде на паркинга на залата.