Терминалът за опасни товари на пристанището в Бургас, където са изградени резервоари за 50 000 тона сярна киселина, е изграден с тежък мирис на корупция, обявиха народният представител от "Демократична България" Ивайло Мирчев и бившият общински съветник Димитър Найденов.

Разследването на Найденов от февруари насам е стигнало до извода, че терминалът е изграден без задължителната Оценка за въздействието на околната среда (ОВОС). Световната практика е такива терминали за опасни товари да се изграждат далече от населените места, за да няма риск за населението, посочват от "Демократична България".

"Можем да гадаем защо не е проведена процедурата по ОВОС от тогавашния директор на РИОСВ-Бургас. Това се случва винаги, когато е необходимо да се избегне общественото обсъждане и за да не могат гражданите на Бургас да разберат какво се случва", коментира Найденов в живо включване.

Мирчев и Найденов заявиха, че ще отправят питане до министъра на околната среда и водите Борислав Сандов за реакция по темата.

"Ще се обърне ли той към прокуратурата, която да поиска от съда отмяна на решението на РИОСВ-Бургас за строежа на терминала? И ако това решение бъде отменено в съда, какво ще последва? Имаме ли незаконен строеж на специализиран терминал за сярна киселина? Това са въпросите, които ни вълнуват", добави Найденов.

"Цялата мощ на държавата е била впрегната да се обслужи интереса на един олигарх, приближен до бившия премиер Борисов. Община Бургас също има отдел "Екология", който е проспал изграждането без ОВОС и обществено обсъждане. Отново става въпрос за тежък мирис на корупция", добави той.