Община Стара Загора и РИОСВ да изготвят съвместно Оперативен план за действие при обгазяването на града, предложи министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Това стана на дискусия, организирана от областния управител на Стара Загора Йордан Николов, в която участваха специалисти, депутати и представители на граждански сдружения.

Министър Караджова обяви, че сега се работи по установяване на всички източници, които създават предпоставки за замърсяване на въздуха и инвентаризация на емисиите, които тревожат старозагорци.

Тя увери, че от началото на годината няма превишение на стойностите на азотни окиси.

Анализът на резултатите от замерванията на 22 и 23 декември показват, че има температурна инверсия и повишен автомобилен трафик, които са довели до превишаване на алармения праг на азотни окиси, обясни министър Нона Караджова.     

Министърът на отбраната Николай Младенов увери участниците в дискусията, че на полигона в Змейово не се извършват дейности, които да доведат до замърсяване на въздуха на Стара Загора.

Доклад, с който опровергава позицията на двамата министри, представи журналистката Йовка Атанасова, която представлява сдружение "За чист въздух в Стара Загора".

Дискусията се проведе сред протести срещу обгазяването на града, съобщава БиТиВи и БТА.

С викове "Искаме да дишаме " и плакати с надписи "Чист въздух за Стара Загора" граждани на Стара Загора посрещнаха участниците в дискусията за причините за замърсяването на атмосферния въздух и начините то да бъде преустановено.

Стотина души, сред които и майки с малки деца, въпреки силния дъжд, дочакаха края на двучасовите разисквания. От инициативната група "За чист въздух над Стара Загора" връчиха декларация на министър Младенов, в която настояват пред правителството да се вземат спешно необходимите мерки за прекратяване на обгазяванията и осигуряване на основните човешки права.