Димитър Калчев Вече започна изграждането на допълнение към Регистъра на административните структури и актовете на органите на изпълнителната власт, в което ще бъде въведена и поддържана информация за всички съществуващи регулаторни режими – лицензионни, разрешителни и регистрационни, и за актовете по прилагането им. Това е записано в отчета на министър Димитър Калчев за изпълнението на Стратегията за модернизиране на държавната администрация, който правителството ще разгледа на заседанието си, съобщи информационната служба на Министерски съвет.

Информацията за регулаторните режими ще включва: описание на процедурата по предоставянето на режима; образци на необходимите документи; адрес и телефон на административното звено издаващо акта, както и на звеното, в което се подават документите и се получава информация за хода на преписката; нормативната уредба, регламентираща регулаторните режими и всички издадени до момента актове по прилагането им.

Регистърът се намира на страницата на правителството в Интернет на адрес www1.government.bg/ras/index.html и е достъпен за всички граждани и фирми.

Създаването на този регистър е само една от мерките, предвидени в стратегията на правителството за модернизиране на администрацията.

Сред другите изпълнени задачи са намаляването или облекчаването на 124 регулаторни режима чрез изменение на закони и подзаконови нормативни актове, разработването на стратегия за електронно правителство, както и на стратегически документ за подобряване на административното обслужване на принципа на “едно гише”, одобрените от правителството промени в Закона за държавния служител, с които се въвежда задължителния конкурс при постъпването на държавна служба и се създава механизъм за обвързване на работната заплата на държавните служители с постигнатите резултати, законодателното уреждане на институция по модела на Омбудсман и др.

За модернизиране на администрацията и за създаване на условия тя да осъществява задълженията, произтичащи от членството в ЕС и участието на България в структурни фондове, са приети и множество други нормативни актове, целящи усъвършенстване на дейността на административните структури и тяхната организация.