Електронен калкулатор изчислява 99 услуги, които предлага Столична община, съобщиха от общината.

Проектът е на Столична община и българската геоинформационна компания Мапекс. Услугите се предлагат от направление "Архитектура и Градоустройство" НАГ.

Според главния архитект на София арх. Здравко Здравков, с новата ни технологична система всички граждани и инвеститори ще изчислят своите разходи и правилно планират своите проекти.

Голяма част от предлаганите от НАГ услуги притежават характерни параметри, които определят таксата за тяхното предоставяне. Когато потребител на сайта на НАГ избере конкретна услуга, до нея има бутон "Детайли", където се намират всички данни към услугата: име, срок, правно основание, цена, освобождаване от такси, пояснения, подписва се от, необходими документи, образец на заявление. Когато потребителят избере "Цена", той отива до калкулатора за конкретната услуга.

Параметрите за генериране на цената на услугата са няколко вида: първо параметри като разгърната застроена площ (РЗП), линейни метри, брой имоти и брой точки, но и списъци с предефинирани стойности като например сграда, ограда и т.н. След като въведе параметрите за имота, системата изчислява таксата за конкретния потребител, в зависимост от избраните и въведени от него стойности.

Таксата на специфични услуги зависи и от зоната на строителни граници на Столична Община. През интерактивната карта могат да бъдат изпълнени търсения по различни параметри като адрес, данни по регулация, данни по кадастрален план, административни актове и по този начин всеки може да провери в коя зона се намира имотът, обект на търсената услуга.

Видео демонстрации и упътване за ползване на калкулатора на Направление Архитектура и градоустройство, гражданите може да открият на следния линк: https://www.sofia-aQk.com/PaQes/Render/950.