Категоризация на язовирите по степен на опасност и изграждане на мониторингова система за превенция съвместно с висшите училища. Това са част от мерките, които Министерство на икономиката предвижда след направената проверка на язовирите в страната.

Министърът на икономиката Емил Караниколов отговори на въпрос на народния представител Миглена Александрова относно проверките на язовирите. Така у нас са констатирани 59 язовира, които на практика се поддържат в нулев обем и не се ползват, тъй като с в твърде лошо техническо състояние. Констатациите за неизправности се отнасяли основно за малките язовири, по-голямата част от които общинска собственост.

От всички проверени, от 2016 г. до настоящия момент, изкуствени водни обекти, язовири и водоеми са установени технически неизправности от различен мащаб по общо 1151 от тях. 205 от тях са в по-тежко състояние и върху тях има постоянен мониторинг. Мониторингът се реализира от Държавна агенция по метрологичен и технически надзор (ДАМНТ). Обхванатите от наблюдение водни обекти са 5 400.

От началото на 2017 г. ДАМНТ е извършила самостоятелно проверки на 672 язовира, а съвместно с областни управители и общини е проверила общо 798 изкуствени водни обекта.

Съставени били 175 акта за установяване на административни нарушения, 917 предписания за отстраняване на констатирани технически неизправности, 41 броя наказателни постановления на стойност около 60 000 лева, но към момента са платени само 6 000 лева от тях.

"Констатациите за неизправности се отнасят основно за малките язовири, по-голямата част от които са общинска собственост", поясни Караниколов.