200-годишното килийно училище в двора на горнооряховската църква „Св. Георги" е пред рухване. Причината е липса на пари за ремонт, съобщава БиТиВи. От годините местните пишат до различни институции, но отговор не получават.

Пагубни за двувековното училище се оказали последните дъждове. Липсва част от покрива, а стените са пропити с влага. На път е да рухне и оцелелият гредоред. Токът е спрян от съображения за безопасност.

Служителката в храма „Св. Георги" в Горна Оряховица Еленка Тонева обяснява, че училището е собственост на храм „Св. Георги". Тя предполага, че митрополията не разполага със средства и затова всичко е предадено в ръцете на местния свещеник.

Първият теч се появил през 2013 г. и само за две години се стигнало до разрухата. Още тогава 17 жители на Горна Оряховица се ангажирали с мисията да спасят някогашното просветно огнище. От ремонт имал нужда само покривът. Те изпратили писмо до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Това станало с помощта на общината.

Председателката на Инициативния комитет за възраждане и възстановяване на първото килийно училище в град Горна Оряховица Събка Стоянова обясни, че искането е изпратено през март 2013 година. До днес то обаче не е включено в дневния ред и резултат няма.

„13-а година храмът е бил до основи срутен от земетресението и килийното училище. Въпреки бедните години и тогава с помощи от всички граждани на Горна Оряховица те са възстановени", коментира Събка Стоянова.

Горнооряховчани сега се надяват на дарители и на чудо. Само за две години сумата за възстановяването на килийното училище е нараснала до 170 000 лева. То едва ли би оцеляло до следващата пролет. Затова финансите са необходими в близките месеци.