Общините искат пътища, улици и ВиК. Това становище изрази пред БНР Радослав Ревански, кмет на Белица и член на УС на Националното сдружение на общините в Република България.

"Договорихме се да направим нов списък и да се чуе гласът на общините, какво точно искаме, съобразно обхвата на финансиране, който има МРРБ, а именно - пътища, улици и ВиК. До вторник ще изготвим списъка и ще настояваме парите да бъдат преведени по сметките на общините, за да сме сигурни, че тези средства няма да отидат другаде", каза Ревански. 

Кирил Петков: Отпускаме 426 милиона лева на общините

Кирил Петков: Отпускаме 426 милиона лева на общините

Тези средства ще повлияят на 5,9 милиона български граждани

Той очаква всички общини за тази година да получат 50% от стойността на всеки договор, а догодина - при преговорите с новото правителство - да бъдат осигурени допълнителни средства. Така ще може да довършат всички обекти.

Вчера служебният регионален министър Иван Шишков и ръководството на НСОРБ се договориха да бъде изготвен нов списък с общинските обекти, които ще бъдат финансирани с 418 млн. лв. от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 

Общините искат компенсации на тока и по-високи заплати за администрацията

Общините искат компенсации на тока и по-високи заплати за администрацията

4 въпроса поставил Даниел Панов на премиера Кирил Петков

По думите на кмета на Белица това е поредният списък и определи изготвения от бившия министър Гроздан Караджов списък като адекватен, покриващ 234 общини за дейности, които могат да бъдат финансирани от МРРБ, но коригиран в "5 без 5" от бившия финансовия министър Асен Василев.

"Включваше много по-малко общини и бяха включени дейности, нямащи общо с предмета на МРРБ - примерно за читалища и други подобни, които не са в обхвата на дейност на регионалното министерство. ... Асен Василев махна Белица, махна и общините Сърница и Исперих", каза Ревански.

Йотова посочи грешките на властта към общините

Йотова посочи грешките на властта към общините

Няма комуникация с кметовете за Националния план за възстановяване

По думите му от февруари кметовете са в тази процедура и вече така са структурирали бюджетите на много от общините, че имат голяма проектна готовност.

"Към края на годината едва ли има нужда от нещо подобно, затова вчера се договорихме проектите да имат валидно разрешение за строеж и не е задължително да има избран изпълнител", допълни Радослав Ревански.