Почетен знак на кмета с лента получи днес Свилен Спасов - създател и председател на клуб „Отворено общество" във Варна. „За мен е изключителна чест и удоволствие да връча този знак на г-н Спасов. Използвам случая най-сърдечно да го поздравя и с неговия юбилей. Искрено му желая здраве, щастие и много добри дела за Варна", заяви кметът Иван Портних.

Клуб „Отворено общество" и лично Свилен Спасов са инициирали и подкрепяли през годините много проекти в областта на културата, правосъдието, образованието, медицината, обществения живот, медиите, археологията.  Негова кауза е опазване на паметта на Варна и съхраняване на културно-историческото наследство - Свилен Спасов е сред ентусиастите, подкрепили през 1995 г. създаването на мозайката-икона с лика на Свети Николай Чудотворец върху постамента на фара на пристанището, както и на паметника на Антон Новак на входа на Морската градина.

Над 5000 варненци и хора от Североизточна България са почувствали подкрепа за своите амбиции, а над 300 бележити варненци са носители на наградата на „Отворено общество", която традиционно клубът раздава навръх празника на Светите Първоапостоли Кирил и Методий - 24 май.

„От казаното за мен на това тържество разбрах, че съм човек, който има позиция, която отстоява от 25 години - откакто демокрацията се завърна в България. Аз съм на 60 години и това е повода, заради който Вие ме почитате с този знак, за което Ви благодаря", обърна се към кмета Свилен Спасов.  „Варна има нужда от приятели.  Много от трудностите, които този край на България почувства през последните години, се дължат на факта, че голяма част от инвестициите бяха насочени към Източна Румелия. Малка част идват в Княжеството и още по-малка част в района на Варна. Това, което този знак ме задължава и аз ще се опитам да го правя, е все повече инвестиции да се случват във Варна. Варна има нужда и от международни приятели, възможности да се съюзява. Знаете, че Пловдив беше избран за Европейска столица на културата, а София за Столица на спорта. Има една празна година - 2017. Дано г-н Портних изпита удоволствието да чуе признанието, че Варна е обявена за Младежка столица на Европа за 2017г. Ние сме помагали на младите чрез един много известен клуб "Дебати", така че има неща, с които младите хора могат да помагат и да правят в полза на Варна и на България. Благодаря Ви за честта и удоволствието да получа този красив знак и за вниманието, което ми отделихте", каза председателят на „Отворено общество".