Симеон-Врана До края на септември комисията, която “Коалиция за България” създаде за проучване на връщането на царските имоти, трябва да проучи всички законови обстоятелства свързани с тях.

Това каза пред Дарик радио проф. Кръстьо Петков, председател на ОБТ и депутат от коалицията. Става въпрос за имоти, които са реституирани не само през последните 3-4 години, но и доста по-рано.

За съжаление, ще трябва да се отиде малко по-далеч от реституираните царски имоти, тъй като има други имоти, които не са реституирани с особен статут в миналото, а сега към тях се предявяват претенции, за които се твърди, че няма достатъчно конституционни и правни основания.

Има няколко неясни момента свързани с начина, по който са дарявани навремето на царския двор, на короната, каза проф. Петков. Той заяви, че експертите в комисията ще ползват за проучването си архива на медиите, събран през последните 3 месеца.

На второ място трябва да се продължи работата в специализираните архиви, защото се оказва, че всеки ден се появяват нови и нови документи, в това число и мемоарни публикации и документалистика. И на трето място трябва да се проучи европейската практика, тъй като има някакъв аналог в казуса с гръцкия крал Константин, каза още проф. Петков.

Той допълни още, че има няколко много неясни моменти, които са свързани с придобиване на правата на владение върху имоти от царския двор и посочи статута на двореца Врана, Рила, връх Мусала.

Те по някакъв много неясен начин на времето са предоставени на царския двор и след това като се базират на решение на Конституционния съд от 1998 година за отмяна на Закона за национализация от 1947 година са приели, че те трябва да бъдат реституирани.

И второ, областните управители и други длъжностни лица самоволно третират законите и предоставят имоти, които де факто и де юре не са принадлежали на царския двор. Значи трябва да се направи пълна проверка в работата, в действията и в архива на съответните областни управители, заяви проф. Петков.