10 кухни на детски градини и още 2 на детски ясли във Варненско са се оказали извън редовните стандарти за състояние на материалната база.

В помещенията, в които се приготвя храната за най-малките, хладилниците се оказали износени и готови за подмяна, а ремонтът в някои от тях бил повече от належащ.

Това установили проверки, извършени от здравни инспектори на РИОКОЗ и на Държавния ветеринарно-санитарен контрол (ДВСК) във Варненско.

Направени са 89 съвместни проверки. На инспекция били подложени общо 6 детски кухни и хранителните блокове към 83 детски градини и ясли, съобщава ВарнаУтре. 

Таваните и стените в някои от тях били плесенясали и провиснали. Затова проверяващите издали задължителни предписания за извършването на ремонт.

В същото време експертите от ДВСК установили, че 28,7 кг суровини и храни с животински произход не са годни за консумация и трябва да бъдат унищожени.

3 кг от изхвърлените продукти са млечни, а останалите месни, уточняват още в седмичната си сигнална информация от РИОКОЗ.