Лед скова езерото в парк "Бачиново" над Благоевград. 95 на сто от повърхността му е замръзнала, а обитаващите го водоплаващи птици са принудени да пребивават само в едно малко пространство с вода, предаде БГНЕС.

Тази нощ замръзна проходът покрай южната стена на езерото до къщичката, където нощуват патиците и четирите лебеда. Те са холандски и са двойки - бели и черни.

Тази сутрин птиците се бяха събрали около тръбата в горния край на езерото, откъдето се пълни. Патиците, които са около 30-ина надаваха недоволни крясъци заради стесняването на жизненото им пространство.

Не е замръзнала само около 30-ина квадратни метра от повърхността на езерото. По груби изчисления 95 на сто от повърхността му е скована от лед. За да се приберат до къщичката си, птиците ще трябва да крачат по леда, който е с дебелина от 10-ина сантиметра.

Единият черен лебед към 11.00 часа днес се бе проснал върху леда и имаше вид на умрял. Но призован от партньора си, се поразкърши и влезе във водата. Единият от белите пък бе сгушил шия в перата си. Сигурно, за да се стопли.

След като зимното слънце надникна над баира и огря езерото, птиците го приветстваха с радостни крясъци и започнаха да порят останалата незамръзнала вода.

Ако езерото замръзне изцяло, птиците ще бъдат подслонени в складовата база на общинската фирма "Биострой", която се грижи и за водоплаващите в езерото на най-красивата и предпочитана местност за разходка на благоевградчани.