"Много столичани са се докоснали до магията на зимните спортове именно на тази пързалка и на легендарната пързалка "Дружба", която може би повече от 30 години не е функционирала."

С тези думи министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри ледената пързалка, на стадион "Юнак" в Борисовата градина.

"Аз съм щастлив, че успяхме да изпълним още едно от обещанията си преди коледните празници - да възстановим пързалката", заяви министърът.

Софиянци ще могат да се възползват от придобивката още от днес. Съоръжението ще бъде преместено след два месеца в Арена Армеец, където предстои да започне световното първенство по шорттрек.

"Ако има повече такива обекти, ще имаме повече шансове успешния за България спорт да продължи да се развива", категоричен беше Кралев.

340 000 евро струва инвестицията в ледената пързалка.

Миналата година съоръжението беше закупено от Национална спортна база и ще се стопанисва от него. "Трябва да генерира собствени приходи, за да може тези средства да отиват за поддръжка и реконструкции", обясни Кралев.

Той подчерта, че "всеки лев, който влиза в Национална спортна база, отива за поддръжка и реконструкция на останалите обекти".

Най-добрата ни състезателка по шорттрек Евгения Раданова се върна в спомените си и сподели, че на тази пързалка е направила първите си ледени стъпки.

"Тук се зароди желанието ми чрез игра да покорявам върховете, така че съм много щастлива, че е направена една голяма крачка и се възроди отново Зимната пързалка". Тук бъдещите шампиони на България ще направят своите първи стъпки", убедена е Раданова.