Два месеца преди началото на сезона, заявките за чартърни програми, направени от български и чужди авиокомпании, опериращи на летище “Варна”, очертават около 5 % ръст на пътниците в сравнение с миналата година, когато на варненското летище бяха обработени близо 1 200 000 пътници, съобщава Днес+.

До момента 35 авиокомпании са потвърдили програмите си за лятото, осем от тях миналата година не са изпълнявали полети до Варна, стана ясно днес по време на пресконференция, дадена от председателя на съвета на директорите и представляващ “Летище Варна” ЕАД Янко Янков.

За пръв път от години насам по въздух с унгарската авиокомпания “МАЛЕВ” във Варна ще пристигат и унгарски туристи. Те ще летят три пъти седмично от 3 юни до 30 октомври. Като най-силен ден от седмицата отново се очертава понеделник.

Очаква се до няколко седмици да бъдат уточнени и редовните линии, които ще се изпълняват през варненския аеропорт. Към момента интерес е проявен за линии до Москва, Будапеща, Виена и Лондон.
Ако заявените програми бъдат изпълнени и записванията продължат със същата интензивност, тази година ръстът на пътниците може да е повече от предходната. Тогава бе регистрирано нарастване в броя на пътниците от 8,8 %.

По думите на Янко Янков, дружеството предприема активна политика за увеличаване на карго полетите. От началото на годината до сега са обработени три самолета с товари за Йордания. Миналата година не е имало нито един карго полет.

Тенденцията за увеличаване броя на по-големите самолети също се запазва. В тази връзка преди началото на сезона ще бъде извършен ремонт на части от пистата – страничните ивици за безопасност и крайните участъци за спиране.

Инвестицията е насочена към повишаване безопасността на полетите, обясниха от аеропорта. Ремонтът се финансира от ГД “ГВА” и ще се изпълни от “Главболгарстрой”. Предвижда се той да започне в началото на март – в първия момент, в който времето позволи и да продължи до края на април – преди началото на по-интензивните полети за новия сезон.
През това време летището въвежда ограничения за полетите. В тази връзка е променено и разписанието на линията София – Варна. Полети ще се извършват в четири дни от седмицата – понеделник, вторник, четвъртък и неделя, в определени интервали от време. Тогава ремонтните работи ще бъдат преустановявани.
Създадена е специална организация, за да не се затруднява по никакъв начин работата на авиокомпаниите или пътниците, с максимални интервали за работа, без да се прибягва до затваряне на летището.

Първите туристи за този сезон ще пристигнат на родното Черноморие през летище “Варна” на 15 март. Това са 210 души – гости на германски туроператор.

Съвместно с православната църква се работи за обособяването на параклис на летището. Въпреки, че параклиси са изградени на редица летища по света, у нас този на варненското летище ще бъде първият.

Ръководството на порта, заедно с туроператорите и Варненската туристическа камара работят и за обособяването на информационен център за пристигащите през летището чуждестранни туристи.