На 6 декември 2012 г. присъствах на първата заварка на проекта "Южен поток" и си сложих подписа на тръбата.
Това каза в сутрешния блок на БНТ министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Според нея сега нещата са притеснителни. "Но ние не можем да разглеждаме нещата само България-Русия или България-Европейски съюз, защото това е геоплитически, стратегически проект и в него участват много държави. Мисля, че все пак разговорите тепърва предстоят. Не трябва да погребваме "Южен поток", подчерта Павлова.

Тя е изненадана, че говорителят на Европейската комисия вчера каза: "Ние нямаме нищо общо с това".
"Е как да нямат нищо общо с това, когато енергийният министър Стойнев и правителството на Орешарски делегира изцяло права на ЕК да преговаря от името на България по "Южен поток. Те лъжеха ЕС, че не сключват договори. А единият беше в Брюксел и казваше: "Ние не сключваме договори", другият в същото време даваше пресконференции как сключват договори без обществени поръчки", заяви Павлова.

За договорите, за "Южен поток", които по думите на Бойко Борисов от вчера никой не е виждал и една цифра, Павлова каза, че заедно с Министерството на енергетиката в присъствието и на вицепремиера Томислав Дончев, са правили среща, за да обсъдят ситуацията. На тази среща, когато питахме има ли неустойки, какво е съдържанието на договора, отговорът беше: "Ами ние всъщност не знаем, не сме виждали договора", разказа Павлова. На въпрос как така в Москва и в Брюксел знаят какво пише в договорите, а в София не знаят, Павлова уточни, че информация не е имало в началото на мандата.

"Надявам се дружеството "Южен поток" вече са докладвали на министъра и са му предоставили информацията", заяви тя. Колкото и да са конфиденциални данните в този договор всеки от министрите има достъп до класифицирана информация на най-високо ниво и трябва да е запознат с договорите, които поема да управлява, заяви регионалният министър.