Кметът на Ловеч Корнелия Маринова обмисля въвеждане на бедствено положение заради продължаващо с години обгазяване на града от местно предприятие, съобщи БНТ.  Маринова изпраща за пореден път сигнали за проблема до всички институции.

"Проблемът с обгазяването на Ловеч вече излиза извън контрол, извън рамките на каквото и да е нормално положение. След издаването на предписанията, които са принудителни административни мерки, на практика излиза, че нищо не е свършено", коментира тя.

Граждани на Ловеч също за пореден път са подали сигнали на 112 и до контролните институции за остра миризма на амоняк, идваща от хладилна инсталация на ловешкото предприятие "Мелта 90".

Предприятието се намира в непосредствена близост до училище, детска градина, детска ясла и два квартала.

Няма опасност за жителите на Ловеч след изтичане на амоняк

Няма опасност за жителите на Ловеч след изтичане на амоняк

С проблема са ангажирани всички компетентни институции

Управителят на "Мелта 90" Андрей Тенев заяви, че в момента предприятието само зарежда инсталацията с амоняк и се подготвя за работа.

"Имаме документи, но няма на кого да ги представим, защото Държавната агенция за метрологичен и технически надзор ни блокира мейлите и не ни отговаря на телефоните", каза той.

"Има конкретно написани предписания, които той не е изпълнил. Той изпраща някакви документи от 2019 г., които не важат за случая", заяви Григор Къшов, директор на ГД "Държавен технически контрол".

Сертифицирана лаборатория прави замервания на въздуха в района на предприятието, а кметът на общината обмисля обявяването на частично бедствено положение в града.

Изтичащ амоняк в „Мелта-90“ АД тревожи кмета на Ловеч

Изтичащ амоняк в „Мелта-90“ АД тревожи кмета на Ловеч

В тази връзка от общината изразяват опасения, че не е задействан авариен план

Припомняме, че сигнали за изтичане на амоняк имаше и през май, когато от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор издадоха заповеди за спиране на съоръжението.