Гражданско поклонение се проведе на 18 февруари вечерта пред паметника на Васил Левски в Ловеч. Събитието бе посветено на 147 години от гибелта на Апостола и е част от богатата програма на Община Ловеч за годишнината. Близо 60 факлоносци бяха застанали в подхода към паметника, както и около самия монумент. Церемонията започна с приемане на строя от бойци на формация 42800 - Плевен, от полк. Марин Господинов. Последваха тържествени слова от председателя на Общинския съвет в Ловеч Петър Цолов и от Ловчанския митрополит Гавриил.

147 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски

147 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски

Обесването на Апостола от османците се случва на 6 февруари 1873 г., време, в което е бил в сила и се е датирало по Юлианския календар

"Днес, в деня на 147-ата годишнина от гибелта му, Апостолът с пълна сила продължава да смущава провинциалния ни бит. Кой е той? Васил Иванов Кунчев от Карлово. Кой е Левски? Той е учителят, който в полите на този хълм, в уличките на Вароша, в града, станал негова комитетска столица, написа най-важните глави на учебника по национална революция. Учителят, който разгърна страниците на този учебник пред невярващите очи на занаятчии, еснафи, земеделци и овчари, за да ги научи, че свободата е възможна, че България е възможна", каза в словото си Петър Цолов.

"На една Великденска служба Левски получава вдъхновение, че неговото служение на Господ трябва да премине към служение за свободата на неговото Отечество", подчерта в словото си митрополит Гавриил. Той съобщи още, че се навършват 150 години от издаването на фермана на турското правителство, който дава на българския народ независима църква. Така църковната независимост съвпада с началото на революционната дейност на Левски.

Започна изграждането на паметник на Васил Левски в Русе

Започна изграждането на паметник на Васил Левски в Русе

Монументът ще бъде вдигнат в Парка на възрожденците в крайдунавския град

Сред официалните лица бяха още областният управител Ваня Събчева, зам.-областният управител Илиян Тодоров, полк. Марин Господинов, командир на Единния център за начална подготовка в Плевен, подполк. Теодоси Томанов, началник военно формирование 24480 в Ловеч, подполк. Красимир Костов, началник на Военно окръжие в Ловеч; старши комисар Милен Маринов, директор на ОД на МВР Ловеч. Община Ловеч се представяше, освен от Петър Цолов, от заместник-кметовете Цветан Георгиев и Венцислав Христов, както и от общински съветници.

Още в началото ученичката от ОУ"Васил Левски" в Ловеч Кристина Вълчева изпълни стихотворението "Левски" от Ивелина Радионова.

Цветя и венци на признателност бяха положени пред паметника от държавни и общински институции, политически партии, неправителствени организации, граждани. Тази година денят беше топъл и слънчев и още преди тържеството на хълма дойдоха много признателни ловчалии с цветя. Малко по-рано в храм "Света Троица" във Вароша бе отслужена панихида за Васил Левски.

През деня имаше още дискусия в Ловчанско читалище "Наука - 1870 г." с проф. Пламен Митев на тема "Левски, революцията и бъдещият свят", както и прожекция в кино "Космос" на документалния филм "Българска дружина планина повдига" на режисьора Искрен Красимиров.

182 г. от рождението на Апостола на свободата

182 г. от рождението на Апостола на свободата

Центърът на тържествата е родният град на Васил Левски - Карлово

Кметът Корнелия Маринова, която е на посещение в Полша, изпрати специално послание за 18 февруари във "Фейсбук".

Датата бе отбелязана и в редица села в общината. Например в НЧ "Пробуда - 1927г." в село Дренов почетоха годишнината с филм за живота и делото на Дякона и с рецитал на стихове, посветени на героя.

На 19 февруари предстоят няколко събития. От 8.00 часа тръгва туристическият поход "По стъпките на Апостола". Маршрутът е от Художествена галерия - Ловеч до Къкринското ханче през местността Пази мост, организатор е ТД "Стратеш". В 10:00 ч. в салона на Драматичен театър-Ловеч ще се проведе възпоменателен концерт-спектакъл на ОУ "Васил Левски". От 11:00 ч. е гражданско поклонение на паметника на Васил Левски в Къкринско ханче, с участието на ученици от ОУ "Васил Левски", а вечерта от 17:30 ч. е танцовият спектакъл на НЧ "Бяла Анаста - 2016 г.", наречен "През погледа на Левски". Изявата е в Драматичен театър - Ловеч.