ГЕРБ изпъква с три рекорда от своето създаване до сега. Това обяви пред днешния конгрес бившият конституционен съдия и седесар Георги Марков. Той бе сред гостите заедно с другите „сини" Евгений Михайлов и Едвин Сугарев.

По думите му първото постижение е това, че управляваща партия е спечелила за втори път избори. Това е особено трудно в посттоталитарна държава и то в най-бедната страна в ЕС, изтъкна Марков.

Според него това е станало възможно само защото ГЕРБ са управлявали съзидателно и градивно.

Ексмагистратът категорично се обяви против всяка критика на БСП и ДПС към партията на Бойко Борисов. Вие ли направихте това красиво метро, моста на Дунава, магистрала Тракия, зала Арена Армеец за вашите 3-4 пъти управление, поиска да знае той, вдигайки градуса в Зала 3 на НДК със своята реторика.

Вторият рекорд за ГЕРБ според Марков е победата на президента Росен Плевнелиев „без подкрепата на ДПС". За първи път от ДПС не могат да си припишат нито един процент от успеха, обяви Марков.

За третият рекорд той изтъкна, че дори не е смятал, че е възможно да се случи у нас, а именно партия на 8 години да победи партия със 120-годишна история. Победи не един, не два, а пет пъти! И то победи без тайм аут, а последователно на пет национални вота, възкликна Марков, като залата посрещна пламенните му слова с бурни аплодисменти.

Без ГЕРБ не може да се случи свикване на ВНС, нова Конституция и радикална конституционна реформа, констатира още Марков.

Като бивш конституционен съдия той засегна и болната тема за Костинбродския скандал от деня за размисъл преди предсрочните парламентарни избори през 2013 г. Беше нарушено едно от малкото постижения на крехката българска демокрация - политическата тишина в деня преди изборите, обяви Марков.

Той припомни, че свободата на съвестта, политическата воля и свободата на мисълта са ненакърними според Конституцията, но това се е случило във въпросния ден. Въпреки това ГЕРБ победи. ПП ГЕРБ в морален и политически аспект не е обвиняема за Костинброд, а е и ще продължи да бъде обвинител, зарече се Марков.

По повод обвиненията на управляващите в момента, че тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов ги подслушвал през мандата си, магистратът заяви, че ако вторият в ГЕРБ наистина ги подслушвал, то те нямало да могат да разиграят своя Костинбродски спектакъл.