Масов отстрел на дивите прасета започва в област Добрич. Целта е драстично намаляване на популацията им заради откритите 15 огнища на заболяването африканска чума по свинете в окръг Тулча, Румъния. Той е на 120 км от сухопътната граница с България.

Въпреки че ловният сезон се открива на 1 октомври, за да се намали до минимум популацията на дивите свине, тази година отстрелът им ще започне по-рано. По данни от пролетната таксация, на територията на стопанството в Тервел има 387 възрастни животни, от които трябва да бъдат отстреляни 350.

Африканска чума по свинете идва към България, предупреди Порожанов

Африканска чума по свинете идва към България, предупреди Порожанов

Изтеглят 1 млн. яйца заради птичи грип

Това са част от мерките за недопускане на проникването и разпространението на заболяването в страната ни на африканската чума по свинете, обсъдени на проведеното по-рано през деня извънредно заседание на Епизоотичната комисия, съобщи БНР.

Африканската чума не е опасна за хората, но води до масова смъртност при дивите и питомните свине. Срещу нея няма ваксина, както и лечение.

Установиха Африканска чума по свине до България, в Тулча

Установиха Африканска чума по свине до България, в Тулча

ИАГ призовава за отстрел, вирусът е смъртоносен за домашни свине и диви свине, няма ваксина и лечение

Пред членовете на Епизоотичната комисия в област Добрич директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Анелия Андонова обясни, че се забранява вноса в България на свинско месо и суровини и храни със свинско месо, предназначени за лична консумация.

Разпоредено е, при проверки на пътниците, влизащи в България, ако бъдат открити суровини и храни от свинско месо, те да се изземват и предават за унищожаване. Колите, които влизат от държавите членки на ЕС, да бъдат дезинфектирани.

Според началника на отдел "Здравеопазване на животните" в ОДБХ д-р Борислав Каменов, признаците на африканската чума са идентични с тези на класическата чума по свинете. Заболяването нанася огромни икономически щети, тъй като води до почти 100% смъртност при тези животни.

Реална опасност африканска чума да стигне до България

Реална опасност африканска чума да стигне до България

Засяга основно свинете и дивите прасета

"Основните клинични признаци са повишаване на температурата, наличие на кръвоизливи и най-вече посиняване на ушите".

Според д-р Каменов, най-голямата заплаха за навлизането на африканската чума на територията на България е в очаквания голям поток на туристи от Румъния и Унгария. Африканската чума е изключително устойчиво заболяване, като термичната обработка на месото трябва да е минимум 30 минути на 60 градуса, в околната среда тя издържа повече от две седмици, в месни продукти - около 6 месеца. В замразеното месо заразата остава с години.

По данни на Областната дирекция по безопасност на храните във ферми в област Добрич се отглеждат повече от 70 000 свине, като само в свинефермата в село Козлодуйци, община Добричка в момента има 45 000 свине.

До края на тази седмица във всичките 8 общини на област Добрич ще бъдат свикани общинските епизоотични комисии. Предстои да бъдат определени общински терени за загробване на умрелите животни. Предстои да бъде извършена дезакаризация и дезинсекция на тревни и водни площи, а животните без ветеринарномедицински документи ще подлежат на допълнителни проверки.