Днес се навършват 80 години от откриването на високопланинската метеорологична станция на връх Мусала, съобщава НИМХ към БАН.

Именно на 2 октомври 1932 година, при изключително за сезона хубаво и слънчево време и необикновено много посетители и приятели на връх Мусала, е официално открита метеорологичната станция на най-високия връх на Балканите - Мусала (2925 м).

По това време учените-метеоролози от цял свят са ангажирани с подготовката на Втората международна полярна година (01.08.1932-01.08.1933 г.) с учестени наблюдения върху атмосферата. За Балканския полуостров се изтъква липса на такива данни от най-високата му точка - връх Мусала.

Това дава енергията и амбицията на българските метеоролози, под ръководството на тогавашния директор на Централния метеорологичен институт д-р Киро Киров, да потърсят съдействието на БТС, населението на Самоков, правителството и цар Борис ІІІ за изграждането на станцията и организирането на наблюдения по международните стандарти. Станцията е проектирана от архитектите-туристи Панайот Калчев и Генчо Скордев с безвъзмездния труд на трудоваци и военни.

Това значително за българската метеорология събитие е станало реалност благодарение на средствата (около 350 000 тогавашни лева), доброволно събрани от туристи и широката българска общественост, на инициативата на Комитета „по постройка на наблюдателницата на вр. Мусала" и със съдействието и личното дарение на царя. Лентата е прерязал министърът на железниците г-н Ст. Костурков.

Оттогава, без прекъсване, независимо от тежките условия, се провеждат наблюдения върху времето от няколко поколения всеотдайни метеоролози. Многогодишната редица от ценни високопланински метеорологични данни и сега заема важно място в изследванията върху колебанията и измененията на регионалния и глобален климат. В помощ на прогнозата на времето и предупрежденията за опасни явления са денонощно (на всеки 3 часа) предаваните в ефира данни от върха.

Осезаема и честа е и пряката помощ, която високопланинските метеоролози от Националния институт по метеорология и хидрология оказват на Планинската спасителна служба и на туристите.
Ръководството на НИМХ при БАН поздравява екипа наблюдатели на метеорологична станция-връх Мусала, благодари им за тяхната всеотдайност и им пожелава нови успехи в професията.