Запазват се царските вани и двата басейна в банята в Банкя. Единият басейн ще е за хидромасаж. Това стана ясно при представяне на идейния проект за реставрация, консервация и социализация на Голямата балнеолечебница, съобщиха от Туристическия информационен център в Банкя.

До две години ще отвори и минералната вода, уверяват от общината.

Проектът на арх. Георгиев и колектив предвижда съхраняване автентичната визия на емблемата на града и добавяне на модерни СПА функции в нея, уверяват от местната община.

Банята в Банкя отваря врати до две години

Банята в Банкя отваря врати до две години

Общината получава 8, 115 млн. лв. за проектиране, консервация, реставрация и социализация

Комплексът ще разполага с парна баня, сауна и солна стая. За децата е предвиден кът за занимания, докато родителите са отдадени на водни процедури.

Ще има и сладкарница. Във фоайето ще се представят изложби и концерти, възможно е и за сключване на граждански брак. Посетителите ще отдъхват под остъклените покриви на двата вътрешни двора.

Мащабите на Царската баня в Банкя са такива, че амбицията на кмета Рангел Марков и екипът му е тя да се превърне в най-големия СПА комплекс на България, който ще запази лечебните функции на водата. До две години се очаква той да отвори врати и минералната вода на курорта да носи здраве и радост на хората от страната и извън нея.