Обрат около "Вера Су". Два дни след като от "Морска администрация" обявиха корабът за потънало имущество се оказа, че това не е така. Експертите уточниха пред "Нова телевизия", че единствено собственикът може да обяви корабът за потънал.

Ако корабът бъде официално обявен за потънал, тогава държавата ще обяви търг. В него ще могат да участват различни компании, които са специализиран в областта на изтеглянето на кораби. Фирмата, която спечели, ще изтегли "Вера Су". Такава фирма може да бъде намерена в рамките на около седмица, но първо корабособственикът трабва да уточни правният статус на кораба.

Водолазните огледи от последните дни са показали, че по корпуса на кораба има две пробойни.

Корабът Vera Su - наводнен нарочно?

Корабът Vera Su - наводнен нарочно?

Водата е нахлула през тежката врата на кърмата, която не е била добре затворена

"Късмет е, че в района дътоно е пясъчно и камъните, които могат да направят поражения са малки и рядко срещани", заяви Венцислав Иванов - изп. директор на "Морска администрация".

Водата в машинното отделение обаче нахлула от друго място - през неуплътнена врата. "Количествата, които са влизали, не са били огромни, но са регулярно постъпвали, така че машинното се е пълнило дни наред", добави Иванов.

Част от товара в хамбара също е наводнен. "Самият хамбар или трюм е с височина 6,15 метра. Съмнения за вода имаме около три метра", обясни Венцислав Иванов.

От състоянието на товара ще зависи как ще се разтоварва карбамидът. "Част от самия товар може да се наложи да се разтоварва чрез грайфери или кофи. Друга част от него може да се разтоварва с центеобежни помпи", посочи Венцислав Иванов.

"Състоянието на кораба е същото, няма промяна в сравнение с първия ден. Той лежи изцяло на дъното. Няма изтичане на товар, нито на гориво. Корабът е като запечатан", заяви водолаз.

Днес е бил спуснат и специализиран робот, за да огледа. "Състоянието на кораба няма накъде да се влоши. Той е стабилен на дъното. Трябва да се разтовари товарът и да се предприемат мерки за обезопасяването на кораба", каза още водолазът.

Според властите корабът вече не може да плава самостоятелно. Официално обаче той не е обявен за потънало имущество от корабособственика. Ако това се случи, държавата ще обяви търг. Компанията, която го спечели, ще изтегли кораба.

Застрахователите на кораба Vera Su са обещали да платят

Застрахователите на кораба Vera Su са обещали да платят

От компанията по спасяване не могат да поемат гаранции в разумни срокове

Кога обаче ще се разтовари и изтегли "Вера Су" зависи от времето.

Според компанията, която консултира процеса, "Вера Су" ще зимува до Камен бряг. "Най-добрият вариант за тях е след април месец да се прави операция", заяви Валентин Енчев.