Ще бъдат предприети действия за превенция на наводнения заради топенето на снега, който затрупа Южна България в последните дни.
За това увери министърът на околната среда Ивелина Василева, цитирана от БНР.

Оперативното звено е мобилизирано. Министерството на околната среда обменя информация с МВР, областните управители, кметовете на населените места за метеорологичната обстановка.

Ще предложим конкретни мерки, които да бъдат предприети за засилване на контрола за обхождане на териториите от кметовете, от областните междуведомствени групи, каза Ивелина Василева.

Съответно експлоатационните дружества, които имат ангажимент да експлоатират съоръженията, да спазват указанията на компетентните органи, да следят за нивата и за състоянието на съоръженията.

Редица общини започнаха и контрол на водните съоръжения, които се намират на тяхна територия.

Язовир "Огоста" край Монтана има достатъчно свободен обем и може да посрещне водата от очакваното снеготопене през следващите дни и седмици.В момента във водохранилището има 292 милиона кубически метра вода при максимално възможно количество 506 млн. куб. м. При проливните дъждове през лятото и есента на миналата година язовир "Огоста" достигна най-високото си ниво от своето построяване преди 30 години - 405 млн. куб. м. В момента от язовир "Огоста" в река Огоста се изпускат по 18
кубически метра в секунда, а през лятото се изпускаха по 70-80 куб. м в секунда.

Нивата на язовирите в община Асеновград се контролират, а изпускателите са отворени. Целта е да се освободи място за водата, която ще дойде във водоемите след топенето на снега в планинските райони на общината.
Под наблюдение са каскадните язовири край село Стоево и отводнителните канали към село Козаново. Язовирът в землището на село Конуш, който се стопанисва от "Зелени Балкани", е единственият с проблем с електрозахранването.