Министерски съвет предлага дългосрочни мерки за контрол над язовирите. Целта е да има ясна отговорност кой се грижи за поддръжката и експлоатацията им.

Масово наличие на неизправни язовирни стени установи прокуратурата
Още...

Това стана ясно от пресконференция на екоминистъра Ивелина Василева, на земеделието Десислава Танева и на регионалното развитие Лиляна Павлова след извънредното заседание на МС, което освен бюджет 2015, е обсъдило и състоянието на язовирите.

Разработването на законодателни мерки в областта трябва да е факт до края на годината. Единен орган трябва да контролира язовирите, да налага принудителни административни мерки и да посочва кой носи наказателната отговорност.

Превенцията на бедствия и наводнения според Ивелина Василева е приоритет за кабинета.

Установени са проблеми, установени са законодателни неясноти, заяви екоминистърът. 2743 язовира има на наша територия, от тях 268 са с неясна собственост, стана ясно от думите на Василева, които потвърждават изнесеното от Корнелия Нинова по време на петъчния парламентарен контрол.

Установени са язовири в предаварийно състояние, подчерта министърът на околната среда.

Осигурява се финансов ресурс от 500 000 лева за МЗХ, което да изведе от експлоатация язовирите в предаварийно състояние чрез Напоителни системи - общо 78. Успокоителното е, че няма заплаха за населението.

За тези 268 язовири с неясна собственост ще отговарят областните управители, докато се установи собствеността им. Всички те са микроязовири, поясни и Лиляна Павлова. Спешни мерки се налагат в Закона за водите, за да се прехвърли отговорността за язовирите най-вероятно на Агенцията за метрологичен и технически контрол.

Земеделският министър Десислава Танева поясни, че 21 язовира са в критично състояние, които са в системата на МЗХ. 2 от тях са в предаварийно състояние и в кратки срокове ще бъдат изведени от експлоатация. Тя увери, че Напоителни системи ще се справят с извеждането от експлоатация на всички критични язовири, въпреки че на дружеството не са разплатени 8,8 милиона лева.

Стана ясно още, че МЗХ ще иска да се увеличи с 5% територията на защитени гори, които са в обхвата на водосбори. На срещата по темата са присъствали и представители на държавното обвинение, за да може немарливите собственици на язовири да понесат своята отговорност.